Áll a bál Tunéziában: az államfő menesztette a miniszterelnököt és feloszlatta a parlamentet

2021. július 26. – 11:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tunéziai elnök felfüggesztette a parlament működését és menesztette Hisem Mesisi miniszterelnököt – írja az Al Jazeera. Politikai riválisai szerint ez a demokrácia elleni támadásként, de sokan mások utcai ünnepléssel fogadták a fejleményt. Az elnök elfüggesztette a parlamenti képviselők mentelmi jogát is, hangsúlyozva, hogy intézkedései összhangban vannak az alkotmánnyal, az érintettek szerint ugyanakkor a lépés puccsal ér fel.

A miniszterelnök menesztése az első komolyabb kihívás, amivel a 2014-ben, az arab tavasz után újonnan bevezetett alkotmányos rend előtt áll. A 2014-es reform értelmében a hatalmat Tunéziában megosztják a parlament, az államelnök és kormányfő között.

Kaisz Szaíd államfő a miniszterelnök kirúgása utáni rádióbeszédében azt mondta, „sokakat megtévesztett a képmutatás, az árulás és a nép jogainak elrablása”, és arra figyelmeztetett, hogy valaki fegyveres konfliktust szítana, arra fegyveres erők golyókkal fognak válaszolni.

A nyilatkozatot a palotájában tartott rendkívüli gyűlés követte. Az MTI beszámolója szerint Kaisz Szaíd államfő hétfőn az elnöki biztonsági szolgálat vezetőjét, Háled Jahjauit nevezte ki belügyminiszternek. A leváltott kormányfőhöz, Hisem Mesisihez közel álló, valamint két biztonsági forrás szerint a miniszterelnök az otthonában tartózkodik, nincs letartóztatva.

Ezt megelőzően, vasárnap több ezres tüntetések zajlottak az országban, a gyülekezők az En-Nahdha, a kormányzó parlamenti párt ellen tiltakoztak.

Rásid Gannúsi, a tunéziai parlament elnöke és az Ennadha vezetője a lépés után azzal vádolta meg Saied elnököt, hogy „puccsot indított a forradalom és az alkotmány ellen”. A kormánypárt és a parlament nem tekinti érvényesnek Saied lépést, szerintük az intézmények továbbra is állnak. „Az En-Nahdha támogatói és a tunéziai nép meg fogják védeni a forradalmat” – mondta Ghannouchi a Reutersnek telefonon nyilatkozva.

Saied és a miniszterelnök között már legalább egy éve éleződik a konfliktus, miközben az ország gazdasági válsággal küzd a koronavírus-járvány árnyékában. Saiedet és a parlamentet 2019-ben népszavazáson választották meg, míg Mechichi tavaly lépett hivatalba, egy másik rövid életű kormányt váltva fel. Rabeb Aloui tuniszi újságíró az Al Jazeerának elmondta, hogy Saied lépése nem okozott meglepetést, mivel már korábban is a parlament feloszlatásával és a miniszterelnök menesztésével fenyegetőzött. „Tavaly szeptember óta politikai válságban élünk” – mondta Aloui.

Szerinte sok fiatal örömmel fogadta az elnök vasárnapi lépését, amely egybeesett az ország függetlenné válásának 64. évfordulójával, ebből az alkalomból hirdetett eredetileg tüntetést a Július 25 mozgalom nevű új csoportosulás. A demonstrálókat a rendőrség akadályozta meg abban, hogy behatoljanak a parlament épületébe, több városban a En-Nadha párirodáit is megtámadták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!