A luxemburgi külügyminiszter szerint inkább Orbánról kellene népszavazást tartani az EU-ban

2021. július 22. – 08:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jean Asselborn szerint „arról kéne az Európai Unióban népszavazást tartani, hogy tolerálják-e még az EU-ban Orbánt”. A luxemburgi külügyminiszter a német Spiegelnek azt mondta: biztos abban, hogy erre a kérdésre „határozott nem lenne a válasz”.

Ezzel egy csapásra meg lehetne szerinte oldani a magyar kormány elleni eljárások sorát. Jelenleg nem lehet uniós szinten népszavazást kiírni, de Asselborn szerint érdemes lenne elgondolkodni a bevezetésén.

Jean Asselborn – Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / AFP
Jean Asselborn – Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / AFP

Az Euronews azt írja, a luxemburgi politikus az elmúlt években már többször is élesen bírálta Orbánt. A Stop Soros törvénycsomag körüli vitában például „diktátorhoz illőnek” minősítette a magyar miniszterelnök hozzáállását a menekülteket segítő civil szervezetek tevékenységéhez 2018 februárjában. Szijjártó Péter erre idiótának nevezte luxemburgi kollégáját. Két évvel korábban pedig úgy fogalmazott Asselborn, hogy a menekültválság miatt ki kellene rúgni Magyarországot az EU-ból, mert különben lehetetlen lenne megőrizni a közösség egységét és értékeit.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a kormány gyereknépszavazást kezdeményez öt kérdésben. Mint fogalmazott, azért van erre szükség, mert

„Brüsszel az elmúlt hetekben egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt”.

A parlament június közepén fogadta el a melegellenessé eltérített, eredetileg pedofilellenesnek szánt törvényt. A törvény megtiltja például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését” és „bemutatását”, a szexuális felvilágosításból kizárja a civilek egy részét. A törvény melegellenes módosításai ellen többezres tüntetés volt a Kossuth téren, és óriási nemzetközi visszhangot is kiváltott.

A Magyar Nemzet információi szerint jövő januárban, legkésőbb februárban tarthatják meg az Orbán által kezdeményezett népszavazást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!