Először beszélt a kubai elnök a kormány hibáiról a négy napja tartó tüntetések óta

2021. július 15. – 08:15

frissítve

Először beszélt a kubai elnök a kormány hibáiról a négy napja tartó tüntetések óta
Fotó: Yamil Lage / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig több mint 5000 embert vettek őrizetbe a hatóságok a kubai kormányellenes megmozdulásokon. A civil szervezetek szerint az előállítottak között körülbelül százhúsz aktivista és újságíró is van, írja az MTI.

Kuba több városban is nagyszabású, 27 éve nem látott tüntetések zajlanak vasárnap óta. A megmozdulásoknak több sérültje és már egy halottja is van. Aktivisták szerint a hatóságok kegyetlenül léptek fel a tiltakozókkal szemben.

A kormány szerdán jelentette be, hogy ideiglenesen feloldja az utazók által bevihető élelmiszerek és gyógyszerek mennyiségére vonatkozó korlátozásokat. Elemzők szerint ezzel a hatóságok engedni kívánnak a tiltakozók egyik követelésének, miszerint el kell törölni a vámkorlátozásokat azokra az alapvető cikkekre, amelyekből súlyos hiány alakult ki az országban. Manuel Marrero miniszterelnök arról számolt be, hogy az intézkedés jövő hétfőtől lesz hatályban egészen év végéig, de azt nem említette, hogy ennek bármi köze lenne a tüntetésekhez.

Kubában egyébként az állam hétfő óta korlátozza a hozzáférést a közösségi médiához és az üzenetküldő platformokhoz, köztük a Facebookhoz, az Instagramhoz, a WhatsApphoz és a Telegramhoz – közölte kedden a NetBlocks globális internetfigyelő cég. Az Egyesült Államok kedden felszólította Havannát, hogy oldja fel az internet korlátozását, és tartsa tiszteletben az emberek véleményét.

A tüntetéssorozat óta először szólalt meg az elnök

A kormány által elkövetett hibák is szerepet játszhattak a Kubában kitört tüntetésekben – ismerte el szerda esti beszédében az ország elnöke, Miguel Díaz-Canel, aki a múlt hétvégén kitört tüntetéssorozattal kapcsolatban először beszélt Havanna felelősségéről.

„Le kell vonnunk a tanulságot a történtekből, górcső alá kell vennünk a problémáinkat annak érdekében, hogy legyőzzük őket, és elkerüljük azt, hogy megismétlődjenek”

– mondta Díaz-Canel.

Bár a kormányfő korábban arra kérte híveit, vonuljanak az utcára, és szálljanak szembe a tiltakozókkal, ezúttal arra szólította fel a kubaiakat, ne engedjék, hogy a demonstrációk erőszakba fulladjanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!