27 éve nem látott tüntetések Kubában

2021. július 12. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

Több kubai városban is kormányellenes tüntetések voltak vasárnap – írta az MTI. Havannától Santiagóig több ezren vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és a diktatórikus vezetés valamint a rossz kormányzás, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen. A fővárosban a különleges erők és a rendőrök nagy erőkkel jelen vannak.

Az EFE spanyol hírügynökség arról számolt be, hogy több helyen erőszakosan léptek fel a békés tüntetőkkel szemben, a mobilinternetet is lekapcsolták. A demonstrációk az interneten szerveződtek, a történéseket a közösségi oldalakon élőben közvetítették.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök televíziós beszédében az Egyesült Államokat tette felelőssé a tüntetésekért, egyben felszólította támogatóit, hogy ne üljenek fel a provokációknak. Szerinte a hívei akár az életük árán is készek megvédeni a kormányt. A hatóságok elítélték, hogy egyesek olyan képet próbálnak sugározni az országról, mintha teljes káosz lenne, ami nem felel meg a valóságnak.

A koronavírus-járvány kezdete óta a lakosság életszínvonala jelentősen romlott, komoly élelmiszer- és gyógyszerhiány van Kubában. Rekordot döntött az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, az elmúlt 24 órában 6923 új esetet és 47 halottat regisztráltak.
Ez az országban a legnagyobb kormányellenes megmozdulás a Szovjetunió összeomlása utáni súlyos gazdasági válság idején, 1994 augusztusában kirobbant, zavargásba torkolló tüntetés óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!