Korlátozzák az internet- és közösségimédia-hozzáférést Kubában

2021. július 13. – 22:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kubában – ahol a napokban nagyszabású kormányellenes tüntetések zajlottak – az állam hétfő óta korlátozza a hozzáférést a közösségi médiához és az üzenetküldő platformokhoz, köztük a Facebookhoz, az Instagramhoz, a WhatsApphoz és a Telegramhoz – közölte kedden a NetBlocks globális internetfigyelő cég.

A Reuters beszámolója szerint a londoni székhelyű NetBlocks a honlapján közölte, hogy a platformokat Kubában kedden még mindig részlegesen zavarták, ami „valószínűleg korlátozza a Kubából érkező információk áramlását”. A kormány a cikkek megjelenésééig nem reagált az ezzel kapcsolatos megkeresére megkeresésre. A Telegram és a Facebook szintén nem reagált egyelőre, a Twitter viszont azt közölte, hogy nem tapasztalt blokkolást a saját szolgáltatásában. A Reuters-nek a fővárosból nyilatkozó informátorok kedden azt tapasztalták, hogy nem működik a mobilinternet.

Vasárnaptól kezdve több kubai városban is kormányellenes tüntetések zajlanak, hétfő késő éjszakai megmozdulásokról is érkeztek még sajtóbeszámolók. A hét utolsó napján Havannától Santiagóig több ezren vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és a diktatórikus vezetés valamint a rossz kormányzás, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen. Vasárnap 150 embert tartóztattak le a hatóságok, közülük még csak tizenkettőt engedtek szabadon.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök az Egyesült Államokat tette felelőssé a tüntetésekért és felszólította támogatóit, hogy „ne üljenek fel a provokációknak”. Szerinte a hívei akár az életük árán is készek megvédeni a kormányt. A hatóságok elítélték, hogy egyesek olyan képet próbálnak sugározni az országról, mintha teljes káosz lenne, ami nem felel meg a valóságnak.

A koronavírus-járvány kezdete óta a lakosság életszínvonala jelentősen romlott, komoly élelmiszer- és gyógyszerhiány van Kubában, ráadásul az utóbbi időben rekordokat dönt az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma.

A mostani az az országban a legnagyobb kormányellenes megmozdulása a Szovjetunió összeomlása utáni súlyos gazdasági válság idején, 1994 augusztusában kirobbant, zavargásba torkolló tüntetés óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!