Tovább töltik az etióp gát víztározóját, az ezt sérelmező Egyiptom az ENSZ-hez fordult

2021. július 6. – 05:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Etiópia arról értesítette hétfő este Egyiptomot, hogy második szakaszba lépett a Kék-Níluson épülő duzzasztógát víztározójának feltöltése, Egyiptom emiatt az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult – írja az MTI.

A Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát víztározójának feltöltése az egyiptomi vízgazdálkodási minisztérium szerint veszélybe sodorja a nemzetközi békét és biztonságot, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot. Az egyiptomi vízgazdálkodási miniszter, Abdel-Áti Szajed Mohamed Halil úgy látja, hogy Etiópia tisztességtelenül és állhatatosan megtett egyoldalú lépésekkel kész tények elé állítja Egyiptomot és Szudánt, és üzembe helyezi a nílusi vízi erőművet, anélkül hogy olyan átfogó megállapodás született volna, amely ezeknek az országoknak az érdekeit is figyelembe veszi, és mérsékeli a folyó alsóbb szakaszán keletkező károkat.

Tavaly az első szakaszban 4,9 milliárd köbméter víz került a víztározóba, az idén ennek a két-háromszorosát engedik bele.

A Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát 2020 júliusban, amikor a víztározó feltöltésének első üteme megkezdődött – Fotó: Ethiopian Public Broadcaster/AFP
A Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát 2020 júliusban, amikor a víztározó feltöltésének első üteme megkezdődött – Fotó: Ethiopian Public Broadcaster/AFP

A 4,6 milliárd dolláros költséggel épülő gátat a Kék-Nílus etiópiai szakaszán, Szudán határánál építik 2010 óta amerikai pénzügyi támogatással. Ez Afrika egyik legnagyobb infrastrukturális beruházása. A vízhozamok csökkenése és az általában véve is szűkös vízforrások miatt vita robbant ki a három érintett ország között, ezt pedig évek óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni. Szudán az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Afrikai Unió közvetítését javasolta, amit Etiópia elutasított.

Egyiptom és Szudán olyan egyezményt szeretne, amely szabályozná az Etiópia által továbbengedett vízmennyiséget, különösen szárazság idején. Etiópia a nílusi erőmű révén Afrika legjelentősebb energiaexportőrévé szeretne válni, míg Egyiptom számára a mezőgazdaságban, az iparban és a hazai édesvízszükséglet kielégítésében játszik nélkülözhetetlen szerepet a Nílus, amely a százmilliós ország ivóvízkészletének kilencven százalékát biztosítja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!