Az Egyesült Államok visszavonja a kínai TikTokra és WeChatre kiszabott tranzakciós tiltásokat

2021. június 21. – 22:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok visszavonja a kínai TikTok és WeChat közösségi platformra kiszabott tranzakciós tiltásokat, írja az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfői közleményére hivatkozva az MTI.

Az intézkedésre azután került sor, hogy Joe Biden amerikai elnök június 9-én visszavonta Donald Trump korábbi rendeletét, amellyel lényegében kitiltotta volna az USA-ból a kínai fejlesztésű TikTokot és a WeChatet.

Trump még augusztus közepén írt alá egy rendeletet, amelyben kötelezte a ByteDance-t a TikTok amerikai érdekeltségeinek 90 napon belül történő eladására, a hivatalos álláspont szerint azért, mert a cég tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára. A rendelet szerint, ha nem sikerül a határidőig nyélbe ütni az üzletet, akkor betiltották volna az alkalmazást az Egyesült Államokban.

Első körben az alkalmazás letöltését tiltották volna meg 2020. szeptember 20-tól, majd november 12-től a teljes működését is. A sztoriban eleinte a Microsoft tűnt a legkomolyabb érdeklődőnek, ám ez az üzlet kútba esett, így az Oracle és a Walmart lettek az üzlet kulcsszereplői.

A ByteDance szeptemberben meg is egyezett velük egy amerikai székhelyű, TikTok Global nevű vállalat létrehozataláról, melyben a részvények 20 százalékát a két cég birtokolná, ám hiába tűnt elégedettnek az amerikai kormányzat, engedélyt nem adtak az üzlet nyélbe ütésére. A TikTok korábban több alkalommal fellebbezett az amerikai tiltás ellen, több bíró pedig nekik adott igazat.

Így végül a szeptember 20-i és a november 12-i határidőt is meghosszabbították, emiatt az alkalmazás végül Trump minden fenyegetése ellenére zavartalanul működhetett az elnöksége végéig. Másfél héttel ezelőtt pedig a januárban beiktatott Biden elnök semmissé is tette elődje rendeletét..

Szakértők szerint Biden intézkedése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kínai vállalatok alkalmazásait ellenőrzés nélkül használhatják az Egyesült Államokban. Ezt támasztja alá az is, hogy Joe Biden a hónap elején arra utasította a kereskedelmi minisztériumot és a szövetségi ügynökségeket, hogy kövessék figyelemmel a TikTokhoz hasonló alkalmazásokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a nemzetbiztonságra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!