Biden visszavonja a TikTok kitiltását célzó rendeletet

2021. június 09. – 19:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden visszavonja Trump korábbi rendeletét, amellyel lényegében kitiltotta volna az USA-ból a kínai fejlesztésű TikTokot és a WeChatet – írja a BBC.

Helyette az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma átvizsgál majd minden olyan alkalmazást, amelyek az Egyesült Államokkal szemben álló országok tulajdonában állnak – ide tartoznak a kínai fejlesztésű appok is. Biden azt szeretné, hogy bizonyítékokkal tudjanak alátámasztani egy esetleges kitiltást.

Donald Trump amerikai elnök még augusztus közepén írt alá egy rendeletet, amelyben kötelezte a ByteDance-t a TikTok amerikai érdekeltségeinek 90 napon belül történő eladására, a hivatalos álláspont szerint azért, mert a cég tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára. A sztoriban eleinte a Microsoft tűnt a legkomolyabb érdeklődőnek, ám ez az üzlet kútba esett, így az Oracle és a Walmart lettek az üzlet kulcsszereplői. A ByteDance szeptemberben meg is egyezett velük egy amerikai székhelyű, TikTok Global nevű vállalat létrehozataláról, melyben a részvények 20 százalékát a két cég birtokolná, ám hiába tűnt elégedettnek az amerikai kormányzat, engedélyt nem adtak az üzlet nyélbe ütésére. A TikTok korábban több alkalommal fellebbezett az amerikai tiltás ellen, több bíró pedig nekik adott igazat.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass