A TikTok is lecsapott a QAnonra

2020. október 20. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A TikTok követi a Facebook példáját, és elkezdte törölni a QAnonnal kapcsolatos tartalmakat – írja az NPR. A QAnon egy szélsőséges összeesküvés-elmélet, aminek az az alaptézise, hogy egy sátánista, pedofil, globális gyermek-szexrabszolga kereskedelmet futtató hálózat megpróbálja megdönteni Donald Trump elnökségét. A hit egyik tana az, hogy Trump már tervezi a Vihar nevű hadműveletét, ami során a szekta több ezer tagját tartóztatja majd le. Erre persze nincs semmilyen bizonyíték.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Júliusban a videómegosztó már törölte a QAnonos hashtageket, de a videók akkor még fennmaradhattak.

Mindeközben tíz nap után a pakisztáni kormány visszavonta a TikTok letiltását – írja a Verge. Nemrég azért blokkolták az alkalmazást, mert a kormány szerint immorális és szemérmetlen tartalmaknak ad otthont, de az állami telekommunikációs szerv minden 40 tiltási kérelméből a TikTok csak kettőnél lépett fel.

Bár Pakisztán csak a 12. legnagyobb tiktokozós ország, ehhez képest ők a 3. legszabályszegőbb ország, azaz csupán két másik ország videóit törlik gyakrabban a felhasználói feltételek megsértése miatt. 2020 első felében több mint 6,4 millió videót törölt a platform.

Ezt a rengeteg videót maguktól szedték le, nem a kormány kérésére. Indiában a TikTok a nyári tiltás óta nem elérhető, Magyarországon a GVH indított vizsgálatot ellene, és még az USA-ban is betilthatják.

Júliusban először Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy be akarják tiltani a kínai tulajdonú TikTok videómegosztó alkalmazást, mert nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. Július közepén már Donald Trump Facebook-oldala is ezt a lépést hirdette. Bár valóban a kínai ByteDance a tulaj, a TikTok székhelye az USA-ban van, és a vezetés is amerikai.

Trump augusztus elején 45 napot adott a megosztónak, ami alatt vagy eladják magukat, vagy el kell hagyniuk az USA-t. Ezt nem sokkal később 90 napra hosszabbította, és hozzátette azt a feltételt, hogy törölniük kell minden amerikai állampolgártól begyűjtött adatot. Az elmúlt másfél hónapban az Oracle és a Microsoft is bejelentkezett, hogy megvennék a TikTokot, bár Bill Gates szerint az egy mérgezett kehely.

Otthonról is támadják

Mindeközben Kínából is sok nyomás éri a céget, ugyanis az állampárt és a felhasználók szerint ha enged az USA követeléseinek, akkor gyakorlatilag behódolt az amerikaiaknak. Augusztus végén Kína illegálissá tette bizonyos algoritmusok exportját. Ez érinti a TikTok videóajánló felületét is, ami megnehezítheti az átadást.

Szeptember közepén a Microsoft kiszállt a versenyből, az Oracle pedig bejelentette, hogy már csak a megállapodásra várnak. Az üzlettel az amerikai cég nem válna azonnal a TikTok tulajává, és az algoritmuson alapuló videóajánló talán sose lesz az övék. Ezen több republikánus szenátor is felháborodott, hiszen a megosztó így gyakorlatilag kínai kézen maradna, hiába veszi meg egy amerikai cég. Az amerikai kormány, a ByteDance és az Oracle tovább tárgyalnak, még nem egyértelmű, hogy mi áll majd az alkuban. Az Oracle társalapítója és elnöke, Larry Ellison évek óta támogatja Donald Trumpot, 2020-ban adománygyűjtőt rendezett a saját házában, amivel az elnök újraválasztását támogatta.

Mindezek ellenére szeptember közepén a kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy 20-ától nem lehet majd letölteni a TikTokot és a szintén kínai WeChatet. Hosszas huzavona után végül egy bírósági döntés eltörölte a tiltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!