A Facebook letöröl minden QAnonnal kapcsolatos oldalt, profilt és csoportot

2020. október 6. – 23:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook letöröl minden QAnonnal kapcsolatos profilt, oldalt és csoportot – írja az Axios. A QAnon egy szélsőséges összeesküvés elmélet, aminek az az alaptézise, hogy egy sátánista, pedofil, globális gyermek-szexrabszolga kereskedelmet futtató hálózat megpróbálja megdönteni Donald Trump elnökségét. A hit egyik tana az, hogy Trump már tervezi a Vihar nevű hadműveletét, ami során a szekta több ezer tagját tartóztatja majd le.

Az elméletre semmi bizonyíték sincs.

A Facebook és az Instagram már több száz olyan, QAnonhoz köthető fiókot letiltott, amik szerintük komoly fenyegetést jelentettek a közbiztonságra, de most mindent leszedtek, erőszakos tartalomtól függetlenül.

Matrica egy Georgia-i autóról, amin látható a QAnon jelmondata. Fotó: Elijah Nouvelage / Reuters
Matrica egy Georgia-i autóról, amin látható a QAnon jelmondata. Fotó: Elijah Nouvelage / Reuters

A QAnon hívőket ugyan az FBI a lehetséges terroristák közé sorolta, Trump augusztusban pozitívan beszélt a csoportról.

Ez ma már a második meglepő lépés a Facebooktól (nem sokkal korábban törölte az elnök egy posztját), mert sokak szerint a platform eddig nem sokat tett a szélsőjobboldali erőszakos tartalmak kiszűrésére. Az oldalnak nincs könnyű dolga, mert a QAnonhoz köthető felhasználók már tudják, hogyan kell kijátszani a rendszert, így például néha csak a gyermekek védelmében szólalnak fel.

Közleményükben azt írják, hogy míg korábban leszedték a QAnonhoz köthető erőszakos tartalmakat, felfigyeltek olyan, a csoporthoz köthető felhasználókra, oldalakra, csoportokra, akik más módon okoztak komoly károkat. Voltak olyanok, például, akik a bozóttűz során bizonyos csoportokat tettek felelőssé a tűzért, amivel elterelték a figyelmet a helyi hatóságokról, akik közleményeikkel az embereket akarták védeni.

Arról is írtak, hogy a QAnon üzenete egyik pillanatról a másikra megváltozhat. Felfigyeltek olyan hálózatokra, amik egy üzenet köré gyűjtenek sok új hívőt, majd kitalálnak valami újat, amivel másokat szólítanak meg.

„Ez ellen akarunk hatékonyabban fellépni ezzel a frissítéssel, ami megerősíti és kitágítja a szankciós hatalmunkat az összeesküvéses mozgalom ellen.”

– áll a közleményükben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!