Mégsem vásárolja fel a Microsoft a Tiktokot

2020. szeptember 27. – 09:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Habár a cég eredetileg 20-30 milliárd dollárt szánt volna a tinik körében népszerű alkalmazás felvásárlására, végül lemondott az üzletről. A Tiktok esélyes új amerikai tulajdonosa jelenleg az Oracle nevű amerikai cég lehet, viszont az ő belépésükkel sem kerülne ki teljesen Kína kezéből az applikáció.

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 14-én.)

A nyár egyik fontos híre volt, hogy a kínai hátterű alkalmazást Donald Trump adatvédelmi aggályok miatt (és a Kína ellen folytatott kereskedelmi háborúja részeként) betiltaná Amerikában. Mivel az USA óriási piac, ez akár a szupernépszerű app végét is jelentheti. Trump augusztus elején 45 napot adott a megosztónak, ami alatt vagy eladják magukat, vagy el kell hagyniuk az USA-t. Ezt nem sokkal később 90 napra hosszabbította, és hozzátette azt a feltételt, hogy törölniük kell minden amerikai állampolgártól begyűjtött adatot.

Az elmúlt másfél hónapban az Oracle és a Microsoft is bejelentkezett, hogy megvennék a TikTokot, bár Bill Gates szerint az egy mérgezett kehely. A pletykák szerint a Microsoft 20-30 milliárd dollárt szánt volna a Tiktok felvásárlására. A platform egyébként elég jól jött volna neki a fiatal korosztály megszólításában, ami hagyományosan nem erőssége a cégnek. A mostani bejelentés szerint viszont az üzlet kútba esett, ami megint csak beárnyékolja a Tiktok jövőjét.

A Microsoft után új esélyesnek a komoly üzleti szoftverekben utazó Oracle látszik, aminek a profiljába egyáltalán nem illik a viccesvideós-tinisztáros vonal. Ennek ellenére a cég azt nyilatkozta, hogy már csak a megállapodásra várnak. Az üzlet korántsem tűnik egyszerűnek, augusztus végén ugyanis Kína illegálissá tette bizonyos algoritmusok exportját, így az sem biztos, hogy a felvásárlással az amerikai cég például az egyik betiltott algoritmuson alapuló videóajánlóhoz egyáltalán valaha is hozzájuthatna. Ezen több republikánus szenátor is felháborodott, ugyanis szerintük így a megosztó gyakorlatilag kínai kézben maradna annak ellenére is, hogy megveszi azt egy amerikai cég.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass