Nem körözik tovább Oroszországban a belarusz ellenzéki elnökjelöltet, akinek a férje hamarosan bíróság elé áll

2021. június 15. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Június 24-én kezdődik meg a bírósági eljárás Belaruszban az előzetes letartóztatásban lévő Szergej Tyihanovszki és társai ellen, akiket tömeges zavargások előkészítésével vádolnak – írja az MTI. Oroszországban közben bejelentették, hogy Minszk kérésére levették a körözöttek listájáról a vádlott feleségét, Szvetlana Tyihanovszkaja volt belarusz elnökjelöltet. A tárgyalások a nyilvánosságot kizárva zajlanak majd.

A főügyész május 5-én indított pert a legfelsőbb bíróságon ismert belarusz ellenzékiek ellen, azzal vádolva őket, hogy 2019 júniusától tömeges zavargások szervezését tervezték a 2020-as elnökválasztás előkészítése és lebonyolítása idején.

A vád szerint Tyihanovszkij és bűntársai törvénytelen cselekedeteikkel az államnak több mint hárommillió belarusz rubel (nagyjából 464 millió forintnyi) kárt okoztak. A hatóságok több mint kétmillió belarusz rubel (mintegy 225 milliós) erejéig zárolták a vagyonukat. A belarusz büntetőjog szerint a vádlottakra akár 15 év szabadságvesztés is kiszabható.

Az orosz belügyminisztérium azt közölte, hogy Minszk kérésére törölték a körözöttek adatbázisából Tyihanovszkij feleségét. Szvetlana Tyihanovszkaja a férje letartóztatása után indult a tavalyi augusztus 9-i elnökválasztáson. Oroszországban tavaly októberben vették fel a nemzetközi körözési listára Minszk kérésére. A hírügynökség nem részletezte, hogy milyen bűnügy miatt körözik.

Belaruszbanba a tavaly augusztusi elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Alekszandr Lukasenko nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék azt állította, hogy meghamisították az eredményeket, és Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki elnökjelöltet ismerte el győztesnek. A választásokat követően tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. A Telex tudósítói is Minszkben voltak a tüntetések alatt, helyszíni riportunkat itt olvashatja el.

A hatósági túlkapások miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok is szankciókat szabott ki Belaruszra. A tiltakozó megmozdulások során összesen több mint 30 ezer embert vettek őrizetbe. A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban sokan megsérültek és néhányan meghaltak. Tyihanovszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldön keresett menedéket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!