Hárommilliárd eurót kapna az EU-tól Belarusz, ha demokratikus útra lép

2021. május 28. – 15:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hárommilliárd eurós, azaz átszámítva egy több mint ezermilliárd forintos pénzügyi támogatást kapna Belarusz az Európai Uniótól – amint az ország „demokratikus útra lép”, írja egy kiszivárgott uniós terv, amit a Szabad Európa szerzett meg. A terv szerint ha az ország elszánja magát a politikai rendszerváltozás mellett, akkor az Unió támogatni fogja mindenben, hogy a gazdasági rendszerváltozás és a modernizálás is a lehető leggördülékenyebb legyen.

Nem sokkal a Szabad Európa cikke után kiadott egy közleményt is az Európai Bizottság, amiben megerősítik a hárommilliárd eurós tervet:

„Az Európai Unió elkötelezetten támogatja a belarusz emberek azon akaratát, hogy hazájukban békés demokratikus átalakulás menjen végbe a 2020. augusztusi elnökválasztást követően, mely sem szabad, sem tisztességes nem volt. (…) A gazdaságtámogatási terv kiegészítéseként az EU kétoldalú keretmegállapodás megkötését is kilátásba helyezi az Unió és a jövőbeni, demokratikus Belarusz közötti hosszabb távú kapcsolatok elmélyítése érdekében.”

Az „azonnali és hosszabb távú” támogatási terv szerint három pillérre épülne a segítségnyújtás:

  • egyrészt Belarusz kapna egy azonnali tőkeinjekciót, azaz másfél milliárd eurónyi alacsony kamatozású hitelt az EU-tól, amit egy „magas szintű” befektetői fórummal is megsegítenének – azaz olyan eseményeket szerveznének, ahol egymásra találhatnak a befektetők és a különböző szervezetek.
  • Másrészt egy versenyképességi csomagot is kapna az ország, amiből az átfogóbb strukturális átalakításokat finanszíroznák. Ide tartozna például a jogrendszer és az államigazgatás megújítása, valamint a belarusz állami bankok versenyképessé tétele is.
  • Harmadrészt pedig konkrét ágazatok, valamint a belarusz kis- és középvállalkozások kapnának közvetlen pénzügyi támogatást. Ennek keretében újítanák meg a közlekedési és a határvédelmi infrastruktúrát, az oktatási intézményeket, valamint hatékonyabbá tennék az energiafogyasztást is.

A tervezetet az Európai Bizottság tervei szerint nemsokára meg is vitathatják az uniós tagállamok vezetői az Európai Tanácsban, az EU csomagján kívül pedig az IMF és a Világbank támogatására is számítanak Brüsszelben.

„Kettős üzenetünk van ezzel. Egyrészt Belarusz népének üzenjük azt, hogy látjuk és halljuk a változás, a demokrácia és a fényes jövő iránti vágyatokat. Másrészt a belarusz hatóságoknak üzenjük azt, hogy semmiféle elnyomás, brutalitás vagy kényszer nem adhat legitimációt az önkényuralmi rezsimjüknek”

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a tervről. Szerinte nem kérdés, hogy Belarusz elindul majd a demokratizálódás felé, már csak az a kérdés, hogy mikor – az EU pedig támogatni fogja ebben.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szerint a masszív pénzügyi támogatás terve irányváltásra ösztönözheti a belarusz hatóságokat, hiszen ha nem lesz politikai változás, akkor a következő hetekben tovább erősödnek az uniós szankciók a belarusz állam ellen. A pénzügyi forrásokat viszont igyekeznek a nép felé irányítani, hogy így mutassák meg elkötelezettségüket a demokratikus Belarusz felé.

„Üzenetünk hangos és világos: Belarusz népe mellett állunk a demokráciáért folytatott harcukban, ami győzni fog”

– mondta Várhelyi Olivér, a Bizottság szomszédságpolitikáért felelős biztosa.

Valószínűleg nem véletlen, hogy éppen pénteken szivárgott ki az Európai Unió terve, ugyanis ezen a napon találkozik a Belaruszt 27 éve vezető Alekszandr Lukasenko Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Bár Moszkva egyelőre kiáll Lukasenko mellett – ahogyan ezt mutatta csütörtökön az Austrian Airlines gépének esete is –, a politikus egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy megfelelő mennyiségű hitelhez és politikai támogatáshoz juthat Oroszországtól.

Az eltérített Ryanair-repülőgép körüli események politikai okairól és lehetséges következményeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.