Az orosz hatóságok nem engedélyezték, hogy az Austrian Airlines járata Belarusz légterét kikerülve repüljön Moszkvába

2021. május 27. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Austrian Airlines légitársaság törölte a Bécs-Moszkva járatát csütörtökön, miután a vállalat szerint az orosz hatóságok nem engedélyezték az útvonalmódosítást, amivel a repülő Belarusz légterét kikerülve érkezhetett volna meg az orosz fővárosba, írja az AFP a Twitterén.

A belarusz hatóságok vasárnap bombafenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair légitársaság Vilniusba tartó járatát, majd pedig őrizetbe vették a rajta utazó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót. A nemzetközi vihart kavart, példátlan ügyről itt olvashatja részletes írásunkat.

Az Európai Unió gyorsan reagált, hétfőn jelentette be, hogy kitiltaná a légteréből és a repülőtereiről a belarusz légitársaságok gépeit, erről az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség adott ki aztán ajánlást. Az EU arra is felszólította az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el Belarusz légterét. Az eddigiek után újabb szankciókat is bevezetnek belarusz vállalatok és emberek ellen, de ezeket csak később fogják pontosítani. Joe Biden amerikai elnök is egyelőre nem részletezett, újabb büntetőintézkedéseket ígért.

Azonban már szerdán látszott, hogy bizonyos útvonalakon nem lesz olyan egyszerű kikerülni Belarusz légterét az európai járatoknak: Párizsban három órán át vártak az indulásra az Air France moszkvai járatának utasai, végül fel sem szállhatott a gépük, miután az orosz fél nem adott belépési engedélyt a légterébe, mert a repülő nem Belarusz felől érkezett volna, ahogyan korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!