Két hónapig biztosan nem engedik el a belarusz hatóságok Prataszevics barátnőjét

2021. május 26. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még legalább két hónapig nem engedik el a hatóságok Sophia Sapegát, Raman Prataszevics barátnőjét, akit a belarusz újságíróval együtt tartóztattak le, miután Athénból Vilniusba tartó gépüket Minszkben leszállásra kényszerítették – írta meg a BBC.

Sophia Sapegáról kedden tettek közzé egy videót. A nő a felvételen utcai ruhában ül, és arról beszél, hogy Minszkben van, előzetes letartóztatásban. A videóban bevallja, hogy ő a „Black Book of Belarus” Telegram-csatorna szerkesztője, ami helyi rendőrök személyes információit gyűjti össze és hozza nyilvánosságra. A Telegram egy titkosított közösségi oldal, ami a Lukasenko-kormány elleni tüntetések egyik fő kommunikációs csatornája volt.

A videón a nő szinte szavalva beszél, a családja szerint valószínű, hogy kényszer hatására vallott. „Még a barátaim is felhívtak, és mondták, hogy furcsán viselkedik magához képest. Meginog, felfelé néz – mintha félne, hogy elfelejt valamit” – mondta Sapega édesanyja, aki a videót kinagyítva megállapította: úgy látszik, rendben van a lánya. A fiatal nő anyja Minszkbe készül, ahol megkísérel majd csomagot küldeni lányának.

Dimitrij Prataszevics, az újságíró apja szintén azt nyilatkozta, hogy szerinte kényszer alatt vallott fia a hétfőn közzétett videóban, sőt, ő úgy látja, hogy Prataszevicset meg is verték. Később a német kormány szóvivője, Steffen Seibert is arról beszélt, hogy a német kormány kényszerített vallomástételt lát a videóban, és határozottan elítéli azt is, hogy

„a hatalom fehéroroszországi birtokosai visszataszító módon nyilvánosan parádéztatják foglyukat”, akinek arcán „sminkkel elfedik az ütések és bántalmazások nyomait” és „úgynevezett vallomásokra” kényszerítik.

Frissítés 17:08: A helyi állambiztonsági szolgálat, a KGB szóvivője a belarusz parlamentben arról beszélt, hogy

„Prateszevics beismerő vallomást tesz, megnevezve a fehéroroszországi aknamunka szponzorait is”

Ivan Tertelj szerint a végrehajtás módszereiről, a háttérben álló politikusokról, biztonsági szolgálatokról és szervezetekről szól majd a vallomás, amit ezután Tertelj ígérete szerint „részletesen be is mutatnak”. A KGB szóvivője azt is állította, hogy az újságíró korábban egy zsoldos volt, aki a Donyec-medencei konfliktusban szolgált. Ezután hozzátette, a férfi emellett „egy olyan internetes portál vezetője, amelyet törvényhozásunk szélsőségesnek nyilvánított”. Tertelj nem fejtette ki, hogy a törvényhozás alatt mire gondol, azonban Lukasenko pont a minszki gép eltérítésének napján írt alá egy új médiarendeletet is, mely felhatalmazza az államot arra, hogy elhallgattassák az olyan médiumokat, melyek „a nemzeti értékeket fenyegetik”, és mely egyben még komolyabb fenyegetője a belarusz sajtószabadságnak.

Tertelj azt mondta, az újságíró az Azov nevű ukrán őnkéntes alakulat zsoldosa volt, Andrij Bileckij, az Azov alapítója azonban cáfolta, hogy Prataszevicsnek valaha is köze lett volna hozzájuk: a kelet-ukrajnai válságövezetben ugyanis valóban járt Prataszevics, azonban nem harcosként, hanem munkáját végző újságíróként.

Ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk, Raman Prataszevics, és barátnője, Sophia Sapega az ír Ryanair légitársaság Görögországból Litvániába tartó repülőjén utazott, amely „nem tervezett leszállást” hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt utasították leszállásra a belarusz légtérben lévő gépet, aminek fedélzetén azonban nem volt bomba. Az ország ellenzéke ezért politikai okokat sejt a háttérben, mivel az utasok átvizsgálása után a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna főszerkesztőjét, Prataszevicset és Sapegát is őrizetbe vették.

Hétfőn tovább eszkalálódott a helyzet: a belarusz hatóságok a Hamászt okolták a bombafenyegetéssel, a szervezet viszont cáfolta, hogy köze lenne hozzá. Az EU elkezdett komolyan foglalkozni az üggyel, és büntetőintézkedésekkel sújtotta Belaruszt. Ezekről ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!