Joe Biden fogadta George Floyd családját

2021. május 26. – 05:34

frissítve

Joe Biden fogadta George Floyd családját
Az áldozat lánya, Gianna Floyd a Fehér Házban – Fotó: Reuters/Evelyn Hockstein

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök zártkörű találkozón fogadta kedden Washingtonban az egy éve rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd családját, írja az MTI.

„Együtt kell működnünk annak érdekében, hogy az emberek Amerikában ne éljenek tovább félelemben” – mondta a találkozó előtt Floyd testvére, Philonise Floyd a Capitolium épületénél a család tagjai, Nancy Pelosi demokrata házelnök és más törvényhozók társaságában.

Később a Floyd család tagjai egy órát töltöttek Joe Biden és Kamala Harris alelnök társaságában, a Fehér Házban.

„Megemlékeztünk arról, ami a bátyámmal történt” – mondta Philonise Floyd a találkozó után. „Nagyszerű volt, ő egy őszinte fickó” – mondta Bidenről.

George Floyd unokaöccse, Brandon Williams szerint az elnök a rendőrségi reformot érintő törvényre utalva azt mondta nekik: „azt akarja, hogy a törvény jelentőségteljes legyen, és sértetlenül megőrizze George örökségét”.

Az ügy

2020. május 25-én George Floyd, egy 46 éves, magas, kigyúrt fekete férfi egy minneapolisi kisboltban húszdollárossal akart fizetni. Az eladó úgy vélte, hogy a bankjegy hamis, és kihívta a rendőrséget. A kiérkező rendőrök egy zavart, az autójában ülő, és azonnal pánikolni kezdő Floyddal találkoztak.

A férfit megpróbálták betuszkolni a rendőrautóba, de Floyd ellenállt, és továbbra is zavartan viselkedett. A kiérkező négy rendőr közül Derek Chauvin a földre tepert Floyd nyakára térdelt. Bár a járókelők is, és kollégái is mondták, hogy szálljon le a levegőért könyörgő („I can't breathe”) férfiról, Chauvin ezt mintegy 7-9 percig nem tette meg, még azután sem, hogy Floyd elvesztette az eszméletét. Az első hatósági dokumentumok szerint az összidő 8 perc 46 másodperc volt, ez később szimbolikussá vált, még úgy is, hogy utána több, más időtartam is elhangzott a sajtóban és a bíróságon.

A rendőri intézkedést a járókelők közül többen is videóra vették, a felvételek végigsöpörtek a médián.

Derek Chauvint áprilisban mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon. A részletes ítéletet júniusban közli a bíróság. A volt rendőr akár 40 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Derek Chauvin tárgyalásról itt írtunk részletesen>>>.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!