A CDU kancellárjelöltje többségi döntéssel akadályozná meg a magyar vétókat az unióban

2021. május 19. – 19:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A CDU/CSU német pártszövetség kancellárjelöltje, Armin Laschet szerint az Európai Unió külpolitikájában el kell mozdulni a többségi döntéshozatal felé. A politikus ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a magyar kormány ellenállása miatt nem sikerült közös EU-s álláspontot kialakítani Hongkong és az izraeli–palesztin konfliktus ügyében.

Armin Laschet a pártjához, a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) külpolitikai fórumán arra a kérdésre válaszolva, hogy miként lehet Magyarországot rábírni a „blokádmentalitás” feladására, elmondta: az EU-s külpolitika egyik központi problémája, hogy vétójogával élve bármely tagállam megfoszthatja az EU-t a cselekvőképességtől.

Ezért szerinte a közösséget fokozatosan előre kell mozdítani egy olyan felállás felé, amelyben többségi döntéseket is lehet hozni külpolitikai ügyekben

– mondta Laschet, aki jelenleg Észak-Rajna–Vesztfália tartomány miniszterelnöke. Elképzelhetőnek tartja, hogy Németország ebben a folyamatban támogatja majd Emmanuel Macron francia államfő javaslatait. Laschet szerint az EU-nak képessé kell válnia a világpolitika folyamatainak alakítására, és ha valamely ügyben nincs teljes egyetértés a tagországok között, lehetőséget kell biztosítani, hogy egy „külpolitikai mag-Európa” tagjaiként megvalósíthassák terveiket mindazok, akik egyetértenek.

Armin Laschet 2021. május 19-én, Berlinben – Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA-POOL / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Armin Laschet 2021. május 19-én, Berlinben – Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA-POOL / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A szeptember 26-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő CDU/CSU a legutóbbi, szerdán ismertetett közvélemény-kutatás szerint ismét az első számú német politikai erő. Országos választói támogatottsága 27,5 százalékos, 1,5 százalékponttal emelkedett áprilishoz képest. A második helyen az ellenzéki Zöldek állnak 24 százalékkal, 2 százalékponttal gyengülve az előző hónaphoz viszonyítva. Az elmúlt két hónapban rendre a Zöldek vezettek a felmérésekben. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!