A CDU a saját elnökét indítja Merkel utódjaként

2021. április 20. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: „A kocka el van vetve, Armin Laschet lesz az uniópártok kancellárjelöltje” – mondta Markus Söder, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, bajor miniszterelnök kedden. Így aztán testvérpártjuk, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, észak-rajna-vesztfáliai kormányfő lesz a pártszövetség közös kancellárjelöltje a szeptemberi németországi szövetségi parlamenti választáson. Ezzel a bejelentéssel véget ért a testvérpártok közötti és a CDU-ban folytatott vita a kancellárjelölt személyéről.

Korábban írtuk: A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi választmánya nagy többséggel azt javasolja, hogy Armin Laschet pártelnök, észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök legyen a CDU és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson, írja az MTI. A döntést „hosszú és intenzív” vita előzte meg, „személyekről, választási esélyekről és a párt bázisának hangulatáról”.

A kancellárjelöltségre Armin Laschet és a Markus Söder CSU-elnök, bajor miniszterelnök is pályázott, ami a második világháború vége óta működő szövetség történetének egyik leghevesebb testvérpárti vitájához vezetett. A kérdés a CDU-t is megosztotta, több vezető politikus, köztük elnökségi és választmányi tagok is a pártelnöknél népszerűbb bajor kormányfő jelölését javasolták. Arra hivatkoztak, hogy a pártszövetség Markus Söder vezetésével nagyobb eséllyel lehet sikeres a Bundestag-választáson, és a tagság, valamint a választók is többnyire őt támogatják.

A rendkívüli választmányi ülésen hat órán keresztül folytatott vita után, éjfél után szavaztak. A testület szavazati joggal rendelkező 46 tagja közül 31-en Armin Laschetre, 9-en Markus Söderre voksoltak. A titkos szavazáson hatan tartózkodtak. Armin Laschet így 77,5 százalékos támogatottságot szerzett a választmánytól.

A pártszövetség hagyományai szerint a kancellárjelöltség a CDU elnökét illeti, mert a CDU a szövetség nagyobbik. Ez azt jelenti, hogy elsőként a CDU elnöke nyilatkozhat arról, hogy vállalja-e a feladatot, és kit javasol maga helyett, ha nem él a lehetőséggel.

A kancellárjelölt megnevezésének nincs jogi vonatkozása, mert Németország kormányfőjét nem a választópolgárok, hanem a Bundestag választja meg. A jelölt megnevezése politikai állásfoglalás, azt az üzenetet közvetíti a választóknak, hogy az adott párt vagy pártszövetség azért dolgozik, hogy Németország következő kormányát a jelöltjük vezethesse. A kancellárjelölt egyben a párt választási kampányának főszereplője, függetlenül attól, hogy ki a párt elnöke, illetve kik az adott pártszövetség vezetői.

A CDU/CSU országos választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint 29-31 százalék között van. A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson a szavazatok 32,9 százalékát gyűjtötték össze.

Korábban írtunk arról, hogy míg a CDU elnökének kötelessége lenne megszerezni a kancellárjelöltséget az ARD elemzése szerint, Markus Söder számára ez csak egy lehetőség. Bár Angela Merkel Laschetet támogatja a kancellárjelöltségi versenyben, sokan a CDU-n belül sem hisznek abban, hogy ő lenne Merkel méltó utódja a kancellári poszton – és egyáltalán nem biztos, hogy mindvégig ki is fog tartani mellette a pártelit.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!