Izrael továbbra is lőni fogja a Gázai övezetet

2021. május 17. – 23:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael folytatni fogja a légicsapásokat a Gázai övezetben a Hamász szélsőséges iszlamista szervezet ellen, jelentette ki Benjamin Netánjahu miniszterelnök. A tűzszünetre egyre kevesebb az esély, a nemzetközi diplomácia sem egységes a kérdésben.

Ahogy arról a Telex is beszámolt, hétfőn hajnalban légicsapások tucatjait mérték a Gázai övezetre, ahol elsősorban a Hamászhoz köthető épületeket támadták. Izrael azt jelentette, hogy porig rombolták az az ötemeletes épületet, amelyben a Hamász vallásügyi minisztériuma is működött. Az izraeli hírszerzés szerint innen irányította a Hamász a belbiztonsági erőit is. Izrael azt is bejelentette, hogy megöltek egy olyan dzsihádista vezetőt is, aki több ezer Izraelre kilőtt rakétáért tehető felelőssé. A légicsapások körülbelül 15 kilométernyi olyan alagutat is elpusztítottak, amit fegyveresek használtak.

A gázai egészségügyi minisztérium legalább kétszáz halottról tud, 59 nő és 35 gyerek is áldozata lett a támadásoknak, körülbelül 1300-an sérültek meg. Gázából is indítottak rakétatámadást, ebben tíz izraeli veszítette el életét, köztük egy ötéves gyerek is.

Hétfő este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a biztonsági erők vezetőivel tárgyalt, majd ezután mondta azt, hogy a terroristákat célozva folytatják a légicsapásokat. „Addig folytatjuk ezt a műveletet, amíg csak szükséges, hogy visszatérjen a nyugalom és a biztonság minden izraeli polgár számára” – mondta Netanjahu.

Gáza polgármestere arról számolt be, hogy a légicsapások az infrastruktúrában is jelentős károkat okozott, többször volt áramkiadás, és több száz otthon maradt víz nélkül.

Gáza légicsapás utánFotó: Ali Jadallah/AFP
Gáza légicsapás utánFotó: Ali Jadallah/AFP

A konfliktus elhúzódhat, mert a tűzszünetnek nincs egységes támogatása. Az Egyesült Államok eddig nem ítélte el az izraeli támadásokat, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának javaslatát is blokkolta. Antony Blinken külügyminiszter azt mondta, hogy minden olyan kezdeményezést támogatni fog az Egyesült Államok, ami a harcok abbahagyására irányul, de egyik országra sem akarnak nyomást helyezni, hogy fogadjanak el tűzszüneti megállapodást.

Angela Merkel német kancellár szolidaritásáról biztosította Netanjahut, de ugyanakkor elítélte a légicsapásokat.

Az újabb izraeli–palesztin-konfliktus azután tört ki, hogy ramadán utolsó péntekén a jeruzsálemi Templom-hegyen több tízezer palesztin gyűlt össze és barikádozta el magát, tiltakozva az ellen, hogy a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarrában több palesztin családot kilakoltatnának egy évtizedes ingatlanper lezárásaként. Összecsapások robbantak ki a rendőrökkel. A Gázai övezetet uraló Hamász – amely ugyanakkor a Palesztin Hatóság elnöke által vezetett Fatahhal is konfliktusban van – a hétvégén közölte, hogy ha az izraeli erőket nem vonják ki a Templom-hegyről és Sejk Dzsarrából, akkor rakétatámadásokat indít. Ennek elindulta után kezdődtek meg a Gázát érő izraeli válaszcsapások. Az elmúlt évek legsúlyosabb izraeli–palesztin-konfliktusáról részletesebben ebben, helyiek beszámolóiról ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!