Ha ez a zökkenőmentes út, nem szeretném tudni, milyen a rázós

2021. május 17. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Keményen elbánt a brexit a skót whiskykészítőkkel. A kilépés utáni átmenet ugyanis egyáltalán nem volt zökkenőmentes: az exportot komoly bürokratikus akadályok nehezítik, ráadásul a koronavírus-járvány sem kedvezett a kis főzdéknek. A gyártók most attól tartanak, ha Skócia távozik az Egyesült Királyságból, akkor újabb földrengésszerű változás elé néznek. A Deutsche Welle riportja.

A brexit már csak azért is érzékenyen érinti az iparágat, mert a skót whiskyexport harmada az Európai Unióba megy, és évi több mint egymilliárd eurós piacról van szó.

„Biztosítottak minket arról, hogy zökkenőmentes lesz a kereskedelem. Ha ez a zökkenőmentes, akkor nem szeretném megtudni, milyen, amikor rázós”

– mondta az egyik helyi főzde videóban megszólaló vezetője.

A skót gazdaságot is megviselő brexit hatásairól itt írtunk részletesebben. Az Egyesült Királyság EU-ból való távozása után – az északír feszültségek mellett – a skót függetlenség kérdése is újra nagyobb figyelmet kaphat.

Skóciában most 63 százalék támogatná a visszatérést az EU-ba, a nacionalista Skót Nemzeti Párt (SNP) szerint pedig ehhez a függetlenségen keresztül vezet az út. A kérdés azonban továbbra is erősen megosztja a skótokat: tavaly év közben hónapokon át 49-41-re is vezettek az elszakadáspártiak a Politico összesítése szerint, de most éppen megint 47-45-re a maradás hívei vannak többségben, a bizonytalanok aránya pedig stabilan 8-9 százalék körül alakul.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!