Észak-Írországban a hatodik napja zajlanak erőszakos összecsapások a brexit miatt

2021. április 8. – 18:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatodik napja tartanak Észak-Írországban az összecsapások a nacionalisták, a unionisták és a rendőrök között, a két csoport egymással és a hatóságokkal is balhézik, éjszakánként gyújtogatnak is. A CNN beszámolója szerint szerda éjszaka egy buszt gyújtottak fel.

Az erőszakos események oka, hogy a brexit miatt fellángoltak a régi észak-írországi feszültségek, erre még rátett egy lapáttal, hogy az unionisták a múlt héten felháborodtak azon: a rendőrség nem indított eljárást a nacionalista Sinn Fein párt tagjai ellen, akik beszámolók szerint a karanténszabályokat megszegve vettek részt az IRA terrorszervezet egy volt tagjának temetésén.

Szerdán Belfastban a két tábor az úgynevezett békevonalnál ment egymásnak (ez választja el egymástól a kétféle közösséget), és közben az őket szétválasztani akaró, a kaput éppen bezáró rendőrök is belekeveredtek az összecsapásba.

Fotó: REUTERS/Jason Cairnduff
Fotó: REUTERS/Jason Cairnduff

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön azt nyilatkozta, nagyon aggasztja az északíreknél fellángolt erőszak, Twitteren leszögezte, hogy a különbségek elsimítása párbeszéddel, és nem erőszakkal lehetséges.

A brexit azért tépett fel régi sebeket a térségben, mert végül úgy sikerült csak tető alá hozni a kilépést, hogy létrejött egy de facto határ az Ír-sziget és Anglia között, amelyen csak vámellenőrzés után haladhatnak át az áruk. Ez felbőszítette a unionistákat, akik szerint az angolok elárulták őket, azóta is sokan követelik, hogy másítsák meg az alkunak ezt a részét, mert „szétszakítja az Egyesült Királyságot”. A unionisták egy paramilitáris szervezete, a Loyalist Communities Council már odáig jutott a múlt hónapban, hogy közölte: vissza fogja vonni az elköteleződését az 1998-as Belfasti Megállapodástól, ami véget vetett a véres harcoknak Észak-Írországban.

A brexit utáni problémahalmazról legutóbb itt írtunk részletesebben, az ír helyzetet pedig még az Indexen dolgoztuk fel egy helyszínen készült videóban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!