A Hamász több mint 300 rakétát lőtt ki Izraelre, Izrael légicsapással válaszolt

2021. május 10. – 19:26

frissítve

A Hamász több mint 300 rakétát lőtt ki Izraelre, Izrael légicsapással válaszolt
Izraeli légicsapások a Gázai övezetben – Fotó: Mahmud Hams / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász azt követően lőtt ki több mint 300 rakétát Izraelre, hogy izraeli rendőrök többszáz palesztint megsebesítettek Jeruzsálemben. Izrael válaszul légicsapásokat mért a Gázai övezetre, melyekben 22 palesztin, köztük 9 gyerek vesztette életét. A palesztin rakétáknak nem volt halálos áldozata.

Az elmúlt napokban egymást érték az összecsapások Jeruzsálemben, és továbbra is nagyon feszült a helyzet a muszlimok és zsidók között. A Human Rights Watch helyi igazgatója szerint a jelenlegi összecsapások mögött többek között az állhat, hogy Izrael többtucat palesztin családot akar kilakoltatni Kelet-Jeruzsálemből, hogy „fenntartsák a zsidó többséget a városban”, ami felháborodást váltott ki a palesztinokból.

Szombaton, a ramadán egyik utolsó esti imája után az óvárosi Al-Aksza mecsetből kivonuló palesztinok támadtak meg rendőröket kövekkel és füstbombákkal. A feszültséget fokozta, hogy a zsidók hétfőn ünnepelték a Jeruzsálem Napot, mely annak az évfordulója, hogy az izraeli hadsereg 1967-ben elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet.

Hétfőn délelőtt aztán izraeli rendőrök hatoltak be a Templomhegyre, ahol vasárnap több ezer muzulmán barikádozta el magát az Al-Aksza mecsetnél. Az AP hírügynökség szerint az elmúlt 24 órában több mint 700 palesztint sebesítettek meg az izraeli hatóságok Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában, közülük közel 500-an szorultak kórházi kezelésre.

A súlyos rendőri atrocitásokra válaszul a Hamász ultimátumot adott Izraelnek, hogy este hat óráig vonja vissza minden biztonsági egységét a Templomhegyről, valamint a Sejk Dzsarra lakónegyedből, ahonnan a palesztin családokat tervezték kilakoltatni, és engedje szabadon az elmúlt napokban elfogott palesztinokat.

A Gázai övezetből a Hamász rakétákat indított Izrael felé Fotó: Mohammed Salem/Reuters
A Gázai övezetből a Hamász rakétákat indított Izrael felé Fotó: Mohammed Salem/Reuters

Az ultimátumot Izrael nem teljesítette, így a Gázai övezetből Askelón és az övezet szomszédságában lévő települések felé a palesztinok rakétákat lőttek ki. A lövések idején a televízió az érintett falvak és városok nevének bemutatásával figyelmeztette az embereket az óvóhelyre vonulásra, írta az MTI.

Az izraeli parlamentben, a kneszetben is megszólaltak a légvédelmi szirénák, és az óvóhelyekre kellett menekülniük az ott éppen törvényjavaslatok megszavazásán dolgozó politikusoknak.

Az ultimátum lejárta után 6 rakétát lőttek ki Jeruzsálem térségébe, néhányukat elfogták a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, több rakéta pedig nyílt területeken ért földet. Egy lövedék egy Jeruzsálem melletti családi háznál csapódott be, kisebb anyagi károkat okozott, betörtek az ablakok, de a lakók az óvóhelyen voltak, és nem érte őket bántódás.

A palesztin rakétákra válaszul Izrael tüzet nyitott a Gázai övezet északi részére. A gázai palesztin egészségügyi minisztérium közleménye szerint 22 palesztin, köztük 9 gyerek vesztette életét az izraeli légicsapásokban, míg az izraeli hadsereg szerint a Hamász 15 tagjával végeztek. A palesztin rakétatámadásokban hat civil sebesült meg Izrael szerint.

A szombat óta tartó eseménysorozat az elmúlt évek legerőszakosabb konfliktusa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!