Több tízezer muzulmán hívő barikádozta el magát Jeruzsálemben, az izraeli rendőrök behatoltak, sok a sérült

2021. május 10. – 10:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több százan megsebesültek Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél zajló összecsapásokban – jelentette a Háárec című izraeli újság honlapja hétfőn.

Az MTI szemléje szerint a Vörös Félhold arab mentőszolgálat több száz sebesültet jelentett az ostrom alatt álló mecsetben, ahol a muzulmán hívők elbarikádozták magukat. Ötven sérültet Kelet-Jeruzsálem kórházaiba szállítottak, másokat a mecseteknél létrehozott ideiglenes ellátóhelyeken ápolnak.

Mamun Abbaszi, a Vörös Félhold szóvivője szerint az izraeli rendőrséggel folytatott összecsapásokban számos palesztin súlyosan megsebesült, és a rendőrség megakadályozza az egészségügyi személyzet bejutását a Templom-hegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra.

Izraeli rendőrök és palesztin tüntetők a Damaszkuszi-kapunál – Fotó: Menahem Kahana / AFP
Izraeli rendőrök és palesztin tüntetők a Damaszkuszi-kapunál – Fotó: Menahem Kahana / AFP

Elbarikádozták magukat

Több tízezer muzulmán hívő barikádozta el magát vasárnap éjjel Jeruzsálem óvárosában, az Al-Aksza mecsetnél, akik köveket gyűjtve készültek szembeszállni az izraeli biztonságiakkal.

Az izraeli rohamrendőrök hétfő reggel behatoltak a Templom-hegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra, és tömegoszlató fegyverek, füstbombák és könnygáz, valamint gumilövedékek bevetésével vették fel a harcot a mecsetekbe szorult, hitük szerint az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyét, az „Al-Akszát védő” arab hívőkkel.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint mintegy nyolcezren vannak hétfő reggel az Al-Akszában és a mellette található mecseteknél. A rendőrség óvintézkedésként megtiltotta zsidók számára a látogatást a Templom-hegyen, ahol az óváros elfoglalásának évfordulóján, a Jeruzsálem-napon reggeli körsétát szoktak tenni az utóbbi években jobboldali csoportok.

Több tucat izraeli jobboldali nacionalista a kapuknál követelte beengedését. Köztük volt Itamár Ben-Gvir is, a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű, szélsőségesen nacionalista és arabellenes, a hírhedt Meir Kahane rabbi tanításait követő párt elnöke, aki a Vallásos Cionisták nevű pártszövetség egyik vezetőjeként a március 23-i választásokon bejutott az izraeli parlamentbe.

Palesztin tüntetők a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél – Fotó: Ahmad Gharabli / AFP
Palesztin tüntetők a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél – Fotó: Ahmad Gharabli / AFP

Itamár Ben-Gvir kijelentette, hogy ezen a héten tiltakozásul nem vesz részt a kneszetben a szavazásokon, miután Jeruzsálem-napon nem engedték meg a reggeli vizitjét a zsidók i.sz. 70-ben lerombolt egykori Szentélyének helyén, a Templomhegyen.

Feszültség az USA és Izrael között

Éjszaka telefonbeszélgetést folytatott egymással az izraeli és az amerikai nemzetbiztonsági tanács vezetője, amelyen Meir Ben-Sabat azzal utasította el amerikai kollégája, Jake Sullivan a nyugalom helyreállítását sürgető aggodalmait és kéréseit, hogy a Biden-kormánynak és a nemzetközi közösség többi tagjának nem szabad beavatkoznia a jeruzsálemi válságba.

„Izrael a szuverenitás és a felelősségvállalás alapján kezeli a jeruzsálemi eseményeket, függetlenül a palesztin provokációktól, és ha az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség segíteni akar a nyugalom helyreállításában, akkor a palesztin oldal felbujtó elemeire kell nyomást kell gyakorolnia” – állította Meir Ben-Sabat.

Palesztin tüntetők – Fotó: Ahmad Gharabli / AFP
Palesztin tüntetők – Fotó: Ahmad Gharabli / AFP

A reggeli templom-hegyi sétát nem engedélyezték, de a szintén hagyományos délutáni zászlós felvonulást egyelőre nem változtatták meg az izraeli hatóságok, noha a védelmi szervek vezetői arra figyelmeztették a politikai vezetőket, hogy lángba boríthatja Kelet-Jeruzsálemet, és eszkalációhoz vezethet a térségben, ha hétfőn a szokásokhoz híven rendezik meg a menetet.

A magas rangú biztonsági tisztviselők szerint meg kell változtatni a hagyományos, izraeli zászlós zászlós felvonulás időpontját, vagy legalább csökkenteni kell résztvevőinek számát, valamint módosítani kell a menet útvonalát, ugyanis az a korábbi években az óváros túlnyomórészt arabok lakta negyedeiben haladt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!