Ezrek csaptak össze Jeruzsálemben, rohamrendőrök ürítették ki a Templomhegyet

2021. május 8. – 11:58

Ezrek csaptak össze Jeruzsálemben, rohamrendőrök ürítették ki a Templomhegyet
Rohamrendőrök a Haram al-Sarif területén – Fotó: Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 163 palesztin és hat izraeli rendőr sérült meg Jeruzsálemben az Al-Aksza mecset közelében, írja a BBC.

A legtöbben a mecsetben sérültek meg, ahol a ramadan utolsó pénteki imáját követően a palesztinok kövekkel és palackokkal dobálóztak, míg az izraeli rendőrök gumilövedéket és villanógránátokat vetettek be, a Templomhegyre rohamrendőrök hatoltak be. A sebesültek ellátására helyszíni mobilkórházat is felhúztak.

Fent: A rendőrség villanógránátokat vetett be, míg alul a palesztinok által dobált palackok láthatók – Fotók: Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP Fent: A rendőrség villanógránátokat vetett be, míg alul a palesztinok által dobált palackok láthatók – Fotók: Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Fent: A rendőrség villanógránátokat vetett be, míg alul a palesztinok által dobált palackok láthatók – Fotók: Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A rendőrség szerint az imán, így az összecsapásokon is több ezren vettek részt. A sérültek közül 88 palesztint szállítottak kórházba és hatból négy rendőr szorul orvosi ellátásra. Az Al-Aksza az iszlám egyik legelismertebb helyszíne, egyben a zsidóság legszentebb helye is. A zavargások után a Haram al-Sarif összes bejáratát lezárták a rendőrök.

Jeruzsálemben fokozott a feszültség a palesztinok kilakoltatása miatt. A kilakoltatás kockázata olyan földeknél áll fent, melyeket zsidó telepesek igényeltek. Péntek délután Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedében tüntettek a kilakoltatások ellen. Ahogy az MTI írja, ebben a negyedben a zsidó telepesek az utóbbi években felvásároltak számos épületet, valamint jogi úton megkérdőjelezték számos palesztin család tulajdonjogát évtizedek óta lakott otthonaikhoz, és régebbi zsidó tulajdonosokra hivatkozva elkezdték kiköltöztetésüket.

„A palesztinok Sejk Dzsarraból történő evakuálása ellen tüntetünk együtt itt palesztinok és progresszív izraeliek. Ez etnikai tisztogatás, amit a telepesek vezetnek, akiknek Kelet-Jeruzsálem zsidóvá változtatása a céljuk”

– nyilatkozott a helyszínen Ahmed Tibi, az arab pártok Közös Listájának képviselője az MTI tudósítójának.

Rendőrségi beavatkozás a Haram al-Sarif területén – Fotó: Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Rendőrségi beavatkozás a Haram al-Sarif területén – Fotó: Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A jeruzsálemi helyzet miatt már Washington is jelezte, hogy „meglehetősen aggódik a fokozódó feszültség miatt”. Az ENSZ szerint Izraelnek vissza kell lépnie bárminemű kilakoltatástól és vissza kell fognia az erőszak alkalmazását is a tüntetőkkel szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!