Már két éve tervezte ügyvédeivel Melinda Gates, hogy elválik Bill Gatestől

2021. május 9. – 22:52

frissítve

Már két éve tervezte ügyvédeivel Melinda Gates, hogy elválik Bill Gatestől
Bill és Melinda Gates még 2015-ben egy eseményen együtt szólalnak fel – Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már két éve, 2019 óta azt tervezte Melinda Gates, hogyan fog elválni férjétől, Bill Gatestől, írja a Wall Street Journal. A lap forrásai és a szerkesztőséghez eljutott dokumentumok szerint az vezetett a 25 éves házasság felbomlásához, hogy férje túl sokszor találkozott Jeffrey Epsteinnel.

Még múlt héten jelentette be a Microsoft volt vezérigazgatója, Bill Gates, hogy 27 év után válnak a feleségével, Melinda Gatesszel. A milliárdos azt írta, feleségével rengeteget dolgoztak a házasságuk megmentésén, de végül a válás mellett döntöttek. Bár a magánéletben már külön utakat járnak, a közös munkát Gates közleménye szerint folytatják, így továbbra is együtt vezetik a Bill és Melinda Gates Alapítványt.

A közös vagyon tervezett felosztásáról még ebben a cikkünkben írtunk részletesen – a Wall Street Journal cikke szerint viszont már 2019-ben elindult a válási folyamat. Melinda ugyanis a lap forrásai szerint arról beszélt, hogy házasságuk „helyrehozhatatlanul megtört”, aminek a kiváltó oka férje kapcsolata volt Jeffrey Epsteinnel.

Epstein milliárdos üzletemberként volt ismert, 2019-ben viszont előzetes letartóztatásba került emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával. Befektetőként kapcsolata volt többek között Donald Trumppal, András yorki herceggel – és Bill Gatesszel is, aki állítólag többször fel is bukkant Epstein magánszigetén.

Melinda Gates aggódott férje és Epstein találkozói miatt, ugyanis a pár 2013-ban találkozott is az üzletemberrel – ahol Melinda nagyon kényelmetlenül érezte magát a Wall Street Journal forrásai szerint. Bár az alapítványuk ennek ellenére folytatta az együttműködést Epsteinnel, az üzletember 2019 nyári letartóztatása után már arról beszélt Bill Gates szóvivője, hogy „hiba volt találkozni Epsteinnel, és minden egyes találkozót utólag már megbánt”. 2019 augusztusában halt meg Epstein a börtöncellájában, szeptemberben pedig már úgy beszélt Bill Gates róla, hogy csak találkoztak egymással:

„Nem volt semmilyen üzleti vagy baráti kapcsolatom vele.”

Ezt cáfolta meg 2019 októberében a New York Times leleplező cikke, ami után Melinda Gates többször telefonált a tanácsadóival – a beszélgetések pedig odáig vezethettek, hogy Melinda a válás mellett döntsön.

2020 elején a pár bejelentette, hogy nem vesz részt a davosi Világgazdasági Fórumon – ahol minden évben jelen voltak meghívottként a világ vezetői között. Pár hónappal később, 2020 márciusában Bill Gates lemondott a Microsoftban és a Berkshire Hathaway-ben betöltött vezetői pozícióiról – ezt akkor azzal indokolta, hogy több szerepet akar szánni a filantrópiai tevékenységére.

Ekkor viszont már javában zajlottak a megbeszélések Bill és Melinda Gates között ügyvédeikkel együtt arról, hogyan osszák fel a közös vagyont. A koronavírus-járvány alatt folyamatosan egyeztettek egymással az ügyvédi és a mediátori csapatok a Wall Street Journal által megszerzett iratok szerint.

A május 3-i bejelentés óta pedig már meg is történtek az első transzferek Bill oldaláról Melinda Gates felé: többek között egy autókölcsönző, egy mexikói tévétársaság és egy kanadai vasúti cég került a volt feleségéhez. A több mint 87 Mészáros Lőrincnyi vagyonnal felérő, közel 131 milliárd dolláros (azaz 38,5 ezer milliárd forintos) közös kassza felosztása persze még folyamatban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!