Lesz mit szétosztani Bill és Melinda Gates válásában, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan hogyan

Legfontosabb

2021. május 5. – 19:57

frissítve

Lesz mit szétosztani Bill és Melinda Gates válásában, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan hogyan
Melinda és Bill Gates mielőtt 2017. április 21-én átveszik Párizsban a Francia Köztársaság Becsületrendje címet Francois Hollande francia elnöktől jótékonysági tevékenységükért – Fotó: Kamil Zihnioglu / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bill Gates a legtöbb ember számára alighanem az általa alapított Microsoft miatt lehet ismerős, a koronavírus-járvány kitörése óta azonban garantáltan sokkal gyakrabban emlegették a nevét a pandémiával összefüggésben. Gates maga sem értette, hogy miért, de az utóbbi másfél évben szó szerint minden előkerült már vele kapcsolatban a pénzéhességtől a vakcinákkal emberekbe ültetett nyomkövetős mikrochipekig.

Gates és az összeesküvés-elméletek persze nem csak a járvány kapcsán értek össze, akármi történik, aminek kicsit is köze van a tudományhoz, az alusisakos hívők azonnal őt látják mögötte. Ennek fényében némileg meglepő, hogy az utóbbi napokban Gates nem egy újabb képtelen elmélettel került be a hírekbe, hanem azzal, hogy bejelentette,

huszonhét év házasság után válnak a feleségével, Melinda Gatesszel.

A házasság megy, az alapítvány marad

A milliárdos házaspár szűkszavú közleményéből annyi derült ki, hogy rengeteget dolgoztak feleségével a házasságuk megmentésén, de végül a válás mellett döntöttek. Mint írták, huszonhét év alatt felneveltek három nagyszerű gyereket és létrehoztak egy alapítványt is, amely arra törekszik, hogy a világon minden ember egészségesen és produktívan élhessen. Ezen a ponton ugyanakkor úgy érzik, párként már nem tudnak tovább működni.

Bill Gates és Melinda Gates – illetve lánykori nevén Melinda French – 1987-ben ismerkedtek meg egymással egy New York-i üzleti vacsorán, nem sokkal azután, hogy Melinda termékmenedzserként kezdett el dolgozni a Microsoftnál. Hamar el is kezdtek randizni, Bill Gates pedig később egy netflixes dokumentumfilmben elmondta, már az elején világos volt, hogy vagy szakítanak, vagy összeházasodnak majd. Végül ez utóbbira esett a választásuk, 1994-ben a Hawaiihoz tartozó Lanai szigetén keltek egybe,

a magánszférájuk védelmét pedig úgy garantálták, hogy kibérelték az összes helyi helikoptert az esküvő idejére, hogy senki ne repülhessen a sziget fölé.

A házaspár sokáig egyértelműen Gates techvilágban szerzett hírneve miatt volt ismert, ám az évek során egyre hangsúlyosabbá vált a fentebb már említett Bill és Melinda Gates Alapítványon keresztül végzett filantróp munkájuk. Ezt az alapítványt 2000-ben alapították meg két korábban már létező szervezet egyesítésével, a fókuszba pedig a közegészségügy és az oktatás javítását, valamint a klímaváltozást helyezték. Az alapítvány elsősorban az elmaradott országokban élők életminőségének javítását tűzte ki céljául, és a különféle vakcinákat is konzekvensen támogatta, a koronavírus-járvány alatt 1,75 milliárd dollárt adományozott erre.

Bill Gates feleségével 1999. szeptember 16-án, egy seattle-i sajtótájékoztatón, ahol bejelentették a Millenniumi Tudósok Programot, ami pénzügyi segítséget nyújt a felsőoktatásban magasan teljesítő, kisebbségi hallgatóknak – Fotó: Jeff CHRISTENSEN (Fotó: JEFF CHRISTENSEN / AFP
Bill Gates feleségével 1999. szeptember 16-án, egy seattle-i sajtótájékoztatón, ahol bejelentették a Millenniumi Tudósok Programot, ami pénzügyi segítséget nyújt a felsőoktatásban magasan teljesítő, kisebbségi hallgatóknak – Fotó: Jeff CHRISTENSEN (Fotó: JEFF CHRISTENSEN / AFP
Bill és Melinda Gates alapítványának székháza Seattle-ben – Fotó: David Ryder / Getty Images / AFP
Bill és Melinda Gates alapítványának székháza Seattle-ben – Fotó: David Ryder / Getty Images / AFP

1994 és 2018 között Bill és Melinda Gates több mint 36 milliárd dollárt toltak bele saját vagyonukból az alapítványba, hétfői bejelentésük nyomán pedig kiderült, hogy ugyan a magánéletben külön utakat járnak, az együttes erővel létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítvány küldetésében még mindig hisznek, így itt továbbra is folytatják a közös munkát. Azt persze egyelőre nem tudni, hogy ez a gyakorlatban mennyire lesz majd hatékony, többek közt a Bill Gateset eléggé kedvelő, így a témával részletesen foglalkozó kínaiak is aggályaikat fejezték ki ezzel kapcsolatban. Persze az alapítvány így is megbolondíthatja majd a dolgokat a válás során, ha a jövőben is harmonikusan tudnak együtt dolgozni, emiatt ugyanis jóval nehezebb lehet majd megosztani a vagyont a két fél között.

Lesz mit szétosztani

A New York Post hétfőn megjelent cikke alapján a procedúra persze enélkül is érdekes lenne, ebből ugyanis nemcsak az derült ki, hogy Melinda Gates kezdeményezte a válást, hanem az is, hogy a párnak nincsen házassági szerződése. Mint arra a The Guardian rámutatott, a házassági szerződés hiánya még fontos lehet a történetben, a washingtoni törvények alapján ugyanis a váló házasoknak egyenlő arányban kell osztozkodniuk a közös vagyonon. Ha a milliárdos arra kényszerülne, hogy a vagyona felét átruházza a volt feleségére, azzal

Melinda Gates egy csapásra a világ második leggazdagabb nője lehetne a L'Oréalt birtokló 67 éves Françoise Bettencourt Meyers mögött.

Melinda Gates a kereset alapján nem követel tartásdíjat a férjétől, de ez a férfi 120 és 140 milliárd dollár közé saccolt vagyonából kiindulva annyira azért nem meglepő. A bejelentés előtt Gatesék egyébként kötöttek megállapodást a javak felosztásáról, de ezt nem tették publikussá, így a részletek egyelőre nem ismertek. A CNBC a Wealth-X segítségével azt is megpróbálta összeszedni, hogy pontosan miből áll össze ez a vagyon, ez alapján pedig a következőkből dolgozhatnak majd a felek ügyvédei:

  • Első körben ott van Bill Gates ingatlanportfóliója, melynek értéke több mint 166 millió dollárra rúg, ám ennek jelentős részét Gatesék washingtoni tóparti háza teszi ki. A Xanadu 2.0 névre hallgató, több mint 6000 négyzetméteres ház a legutóbbi becslések szerint 127 millió dollárt érhet, és többek közt azzal is kitűnik az unalmas házak közül, hogy egy art déco stílusú moziterem is található benne. Bill Gates tulajdonrésze az ingatlanban durván 65 millió dollárt érhet, ehhez jön még hozzá egy 55 milliós, 12 hektáros floridai birtok, kisebb tulajdonrész két kaliforniai ingatlanban, valamint egy 25 milliós magánsziget Belize-ben.
  • A washingtoni birtokon összesen huszonhárom autót lehet tárolni különféle garázsokban, ami nem is véletlen, Gatesnek ugyanis egy 650 ezer dolláros gyűjteménye van belőlük, köztük olyan darabokkal, mint egy Porsche 911, egy Jaguar XJ6, egy Porsche Carrera Cabriolet 964, egy 1988 Porsche 959 Coupe és egy Ferrari 348.
  • A milliárdos legalább ennyire kedveli a művészetet is, még Leonardo da Vincitől is van eredeti festménye, így nem meglepő, hogy a becslések szerint durván 130 millió dollárt érhet a gyűjteménye.
  • Befektetések és részvények terén sem kell szégyenkeznie Bill Gatesnek, a legnagyobb vagyontárgya pedig egyértelműen a Cascade Investment nevű holdingvállalat, melyet Microsoft-részvények eladásából és osztalékokból finanszírozott. Gates tulajdonrésze nagyjából 30 milliárd dollárt érhet ebben a cégben, ezen keresztül pedig számos más cégben is rendelkezik részesedéssel, ami ugyancsak hozzájárul a vagyonához. Illetve természetesen Microsoft-részvényei is vannak még, melyek értéke nagyjából 26 milliárd dollár lehet.
  • Ahogy arra korábban is utaltunk már, a Bill és Melinda Gates Alapítvány ugyancsak tetemes értékkel bír, hiszen a házaspár rengeteg pénzt tolt bele az elmúlt évtizedek során. A CNBC egy korábbi adóbevallás alapján több mint 51 milliárd dollárosra becsülte az alapítvány értékét.
  • Ezeken felül pedig ott van még minden más, beleértve ebbe Gates korábbi fizetéseit, bónuszait, befektetéseit, osztalékait és tőzsdei tranzakcióit, melyek a Wealth-X szerint összeadva 19 milliárd dollárt tesznek ki.
A Gates házaspár otthona a Washingtoni-tó partján 2001-ben – Fotó: Dan Callister / Newsmakers / Getty Images
A Gates házaspár otthona a Washingtoni-tó partján 2001-ben – Fotó: Dan Callister / Newsmakers / Getty Images

Mint azt feljebb is írtuk, a Gates házaspár állítólag már megegyezett abban, hogy pontosan hogyan osztja majd szét mindezt, de egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi van kettejük megállapodásában. Fogódzót jelenthet ugyanakkor az, hogy az utóbbi években volt már hasonlóan nagy profilú válás, két éve a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos és az azóta újraházasodott MacKenzie Scott váltak el egymástól. Ott persze egy szövevényes, szeretőkkel, zsarolással és szaúdi szállal megspékelt történet bontakozott ki, amire itt aligha lehet számítani, még akkor is, ha a bejelentés után több lap elkezdte pedzegetni, hogy mi lehet Bill Gates exbarátnőjével, akivel korábban a szakítás után is jó viszonyt ápolt, és évekig járt vele nyaralni.

A párhuzam inkább a pénz felosztása miatt lehet fontos. Bezos vagyona nagyjából 160 milliárd dolláros volt, amikor elvált a feleségétől, a vagyontárgyai nagy része pedig nála is maradt, a feleségét elsősorban azzal kompenzálta, hogy egy viszonylag nagy, 35 milliárd dollár értékű tulajdonrészt ruházott át rá az Amazonból. A USA Today gazdasági elemzője, Charisse Jones szerint valami ilyesmire Gatesék esetében is lehet számítani, ő elképzelhetőnek tartja, hogy Melindát a saját projektjei – például a nők jogaiért küzdő Pivotal Ventures nevű inkubátorcég – és néhány ingatlan mellett Microsoft-részvényekkel kompenzálják majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!