Házkutatást tartottak Donald Trump ügyvédjénél, New York volt polgármesterénél

2021. április 28. – 22:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda hajnalban szövetségi nyomozók házkutatást tartottak Rudy Giuliani manhattani otthonában és irodájában. New York volt polgármestere és Donald Trump ügyvédje ellen azért folyik nyomozás, mert felmerül annak a gyanúja, hogy megszegte a lobbizásra vonatkozó törvényeket – írja a New York Times.

A nyomozók reggel 6 óra körül kutatták át Giuliani Madison Avenue-i lakását és a Park Avenue-i irodáját, a házkutatások során lefoglalták az elektronikus eszközeit. Ez jelentős fejlemény a Giuliani ellen régóta tartó nyomozásban.

Az egykori manhattani főügyész, a várost 1994 és 2001 között vezető Giuliani korábban azzal szerzett magának országos ismertséget, hogy harcot hirdetett a szervezett bűnözés és a korrupt politikusok ellen. Ezt a hírnevét azonban beárnyékolta az az ügy, hogy Donald Trump amerikai elnök 2019-ben azzal bízta meg, hogy próbáljon terhelő adatokat és bizonyítékokat szerezni arról, hogy Joe Biden és fia, Hunter Biden (aki ekkoriban egy ukrán energetikai cég igazgatótanácsában ült) érintett egy ukrajnai korrupciós botrányban.

Trump még Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is próbálta rávenni, hogy Ukrajna indítson nyomozást Bidenék ellen. Ez nem történt meg, sőt, végül emiatt Trump ellen indult impeachment eljárás.

Giuliani ügyvédje, Robert J. Costello szükségtelennek nevezte a házkutatásokat, mert szerinte ügyfele felajánlotta, hogy válaszol az ügyészek kérdéseire, kivéve azokra, amik a volt elnökkel folytatott bizalmas megbeszéléseire vonatkoznak.

Házkutatás Rudy Giuliani manhattani otthonában 2021. április 28-án – Fotó: MICHAEL M. SANTIAGO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Házkutatás Rudy Giuliani manhattani otthonában 2021. április 28-án – Fotó: MICHAEL M. SANTIAGO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Az FBI ügynökei szerda reggel egy Giulianihoz közel álló washingtoni ügyvédnél, Victoria Toensingnél is házkutatást tartottak. Az ügyészek szerint ő olyan ukránokkal állt kapcsolatban, akik részt vettek a Biden családra vonatkozó információk felkutatásában. Korábban Toensing képviselte Dmitrij Firtast, az Egyesült Államokban vád alá helyezett ukrán oligarchát, akitől Giuliani információt próbálhatott szerezni.

A nyomozóhatóságok most azt próbálják kideríteni, hogy Giuliani illegálisan lobbizott-e a Trump-kormányzatnál olyan ukrán tisztviselők és oligarchák nevében, akik segítettek neki terhelő információkhoz jutni Trump politikai riválisairól, köztük Joe Bidenről, a demokraták elnökjelöltjéről. A Foreign Agents Registration Act, azaz a FARA-törvény értelmében szövetségi bűncselekménynek minősül, ha valaki külföldi tisztviselő kérésére vagy utasítására megpróbálja befolyásolni az Egyesült Államok kormányzatát anélkül, hogy ezt az igazságügyi minisztériumnak bejelentette volna.

Bár a házkutatási végzés még nem jelent konkrét vádemelést, de azt mutatja, hogy a nyomozás új szakaszba lépett. A házkutatási parancs megszerzéséhez a nyomozóknak meg kell győzniük a bírót arról, hogy elegendő okuk van feltételezni, hogy bűncselekmény történt, és hogy a házkutatás során bizonyítékot találhatnak erre. Az FBI és az ügyészség szóvivői egyelőre nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!