A török külügy a kanapé-gate-ről: Nem azért történt, mert Von der Leyen nő

2021. április 28. – 20:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A török külügyminisztérium szerint semmi köze nem volt Ursula von der Leyen női mivoltának ahhoz, hogy az Európai Bizottság elnökének csak egy távol eső díványon jutott hely, amikor április 6-án találkozott Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel.

Tanju Bilgiç, a külügyminisztérium szóvivője szerint az esetnek semmi köze az európaisághoz vagy ahhoz, hogy valaki nő, sem az isztambuli egyezményhez, sem az Európai Bizottság megítéléséhez.

„A történtek az európai uniós diplomáciai protokoll összehangolatlanságának és hanyagságának következménye” – írta közleményében a szóvivő. Szerinte értelmetlen az ültetési ügyben szándékosságot vagy rosszindulatot keresni, és kiemelte, hogy az univerzális diplomáciai protokollnak megfelelően a török diplomáciai protokollban sincs megkülönböztetés a nemek között.

Az április 6-i ankarai találkozón a törökök csak két fő részére készítettek ki karosszéket, amelyeken Erdoğan és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke foglalt helyet. Ursula von der Leyen hétfőn Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén azt mondta: elvárta volna, hogy bizottsági elnöki tisztéhez megfelelő bánásmódban részesüljön Ankarában, az illetlen bánásmód azonban egyszerűen női mivolta miatt érte.

Ursula von der Leyen, Charles Michel és Recep Tayyip Erdoğan 2021. április 7-én – Fotó: AFP / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Ursula von der Leyen, Charles Michel és Recep Tayyip Erdoğan 2021. április 7-én – Fotó: AFP / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

„Megbántva és megsértve éreztem magam nőként és európaiként is. Az eset ugyanis nem a protokollról, hanem az Európai Unió értékeiről szól. Azt mutatja, mennyire messze járunk attól, hogy a nőket mindig és mindenhol egyenlőként kezeljék” – mondta, és hozzátette, hogy a nők jogainak tisztelete a Törökországgal fenntartott párbeszéd folytatásának fontos előfeltételei között szerepel.

Charles Michel elnézést kért Von der Leyentől az Ankarában elkövetett udvariatlansága miatt. Az Európai Tanács elnöke azt, hogy nem állt fel azonnal, azzal magyarázta, hogy nem kívánta elrontani az Európai Unió és Törökország közötti kapcsolatok és az együttműködés javítását célzó rendkívül fontos, hosszú időn át előkészített találkozót. Von der Leyen úgy vélekedett, hogy az eset nem ismétlődhet meg, az uniós intézmények elnökeit egyforma szinten kell kezelni. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!