Erdoğan nem rakott ki széket Von der Leyennek, aki így a díványra kényszerült

2021. április 07. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem raktak ki széket Ursula von der Leyennek Törökországban, mikor Recep Tayyip Erdoğannal találkozott – írja a Politico. Az ügy diplomáciai szempontból igencsak összetett, de az interneten már #sofagate-ként terjed, ugyanis az Európai Bizottság elnöke egy díványra kényszerült.

„Ähm...”

– lehet hallani Von der Leyent a 45. másodperc környékén.

Von der Leyen hivatalosan Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét kísérte a tárgyalásra, így van, aki úgy látja, hogy a protokoll szerint Michel nem hibázott azzal, hogy nem adta át a helyét. A törökök azt állítják, hogy nem sértésnek szánták, sőt, az elrendezést előre megbeszélték az EU-s delegációval. A Tanács ezt megerősítette, bár azt mondják, konkrét ültetésről nem volt szó.

A Bizottság első női elnökét félretenni egy díványra értelmezhető sértőként, főleg úgy, hogy vele szemben a török külügyminiszter ült, szintén egy szófán. A Politico szerint ilyen különböző bánásmódra még nem nagyon volt példa.

Ezek után Von der Leyen elvileg hosszasan tárgyalt a török elnökkel az Isztambuli Szerződésről, valamint a női egyenjogúságról. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy érdekesre sikerült az első tárgyalás, de őszinteségen alapuló kapcsolatra törekszik Erdoğannal.

A kétórásra nyúló találkozón az EU-s vezetők azt mondták a török elnöknek, hogy nyitottak a konstruktív tárgyalásra a gazdasági együttműködésről és a bevándorlás kérdéséről.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom