Erdoğan nem rakott ki széket Von der Leyennek, aki így a díványra kényszerült

2021. április 7. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem raktak ki széket Ursula von der Leyennek Törökországban, mikor Recep Tayyip Erdoğannal találkozott – írja a Politico. Az ügy diplomáciai szempontból igencsak összetett, de az interneten már #sofagate-ként terjed, ugyanis az Európai Bizottság elnöke egy díványra kényszerült.

„Ähm...”

– lehet hallani Von der Leyent a 45. másodperc környékén.

Von der Leyen hivatalosan Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét kísérte a tárgyalásra, így van, aki úgy látja, hogy a protokoll szerint Michel nem hibázott azzal, hogy nem adta át a helyét. A törökök azt állítják, hogy nem sértésnek szánták, sőt, az elrendezést előre megbeszélték az EU-s delegációval. A Tanács ezt megerősítette, bár azt mondják, konkrét ültetésről nem volt szó.

A Bizottság első női elnökét félretenni egy díványra értelmezhető sértőként, főleg úgy, hogy vele szemben a török külügyminiszter ült, szintén egy szófán. A Politico szerint ilyen különböző bánásmódra még nem nagyon volt példa.

Ezek után Von der Leyen elvileg hosszasan tárgyalt a török elnökkel az Isztambuli Szerződésről, valamint a női egyenjogúságról. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy érdekesre sikerült az első tárgyalás, de őszinteségen alapuló kapcsolatra törekszik Erdoğannal.

A kétórásra nyúló találkozón az EU-s vezetők azt mondták a török elnöknek, hogy nyitottak a konstruktív tárgyalásra a gazdasági együttműködésről és a bevándorlás kérdéséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!