Von der Leyen a kanapé-gate-ről: Azért történt ez meg, mert nő vagyok

2021. április 27. – 16:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke április elején Recep Tayyip Erdoğannal török elnökkel találkozott emlékezetessé váló körülmények között. Von der Leyen a tárgyaláson nem ülhetett ki Erdoğan és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke mellé, hanem egy tőlük távol lévő kanapéra kényszerült. Az EB elnöke eddig nem nagyon firtatta az esetet, de hétfőn az Európai Parlament plenáris ülésén elmondta, hogy mit érzett.

Von der Leyen hivatalosan Charles Michelt kísérte a tárgyalásra, aki le is ült a kikészített karosszékek egyikébe, míg a török elnök a másikban foglalt helyet. Az EB-elnök először hümmögéssel jelezte, hogy nem igazán tetszik neki a helyzet, majd végül leült egy kanapéra a török külügyminiszterrel szemben.

Van, aki szerint Michel a protokoll szerint járt el, hogy nem adta át a helyét, de utólag aztán elnézést kért a kanapé-gate néven ismertté vált ügy miatt. Michel azt mondta, hogy durva udvariatlanság volt részéről, hogy nem reagált a helyzetre, még egy széket kellett volna kérnie Von der Leyennek. A törökök azt állították, hogy nem volt szó szándékos sértésről, sőt előre egyeztettek az ülésrendről az uniós delegációval. Az Európa Tanács protokollfőnöke viszont azt mondta, hogy előzetesen nem mehettek be abba a terembe, ahol a tárgyalást tartották.

„Én vagyok az első nő, aki az Európai Bizottság elnöke lettem. Én vagyok az Európai Bizottság elnöke, és azt vártam, hogy ennek megfelelően kezelnek majd, amikor két héttel ezelőtt Törökországba látogattam. De nem így történt. Megsértve és egyedül éreztem magam, nőként és európaiként is. Mert ez nem az ülésrendről vagy a protokollról szólt. Létünk leglényegét érinti” – mondta hétfőn Von der Leyen, aki eddig sem Michelt, sem Erdoğant nem kritizálta.

Arról beszélt, hogy korábban sohasem találkozott ilyen helyzettel.

„Ahogyan velem bántak, annak nincs semmiféle alapja az európai egyezményekben. Így arra a következtetésre kellett jutnom, hogy azért történt ez meg, mert nő vagyok. Vajon megtörtént volna ez, ha öltönyt és nyakkendőt viselek?”

Von der Leyen azt mondta, hogy örül annak, hogy az esetéről készültek felvételek és címlapsztorivá vált, de megjegyezte, hogy rengeteg nagyon hasonló sértést elszenvedő nő ügyéről nincs ilyen bizonyíték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!