Elnézést kért Von der Leyentől az Európai Tanács elnöke a kanapé-gate miatt

2021. április 14. – 18:59

frissítve

Elnézést kért Von der Leyentől az Európai Tanács elnöke a kanapé-gate miatt
Forrás: Presidential Press Office / Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb fejlemény érkezett a múlt héten kezdődött kanapé-gate ügyben, szerdán az Európai Parlament (EP) elnökéből és frakcióvezetőkből álló, az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Értekezletének brüsszeli tanácskozásán kért elnézést Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől a múlt héten Ankarában elkövetett udvariatlansága miatt – írja az ülés részleteit ismerő uniós források beszámolója alapján az MTI.

A bizarr diplomáciai botrány középpontjában egy múlt heti, ankarai eset áll, egészen pontosan az, hogy nem raktak ki széket Ursula von der Leyennek Törökországban, mikor Recep Tayyip Erdoğannal találkozott. Von der Leyen hivatalosan Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét kísérte a tárgyalásra, aki le is ült a kikészített karosszékek egyikébe, míg a török elnök a másikban foglalt helyet. Von der Leyen eközben egy távolabbi díványra kényszerült.

A kanapé-gate természetesen szóba került a szerdai európai parlamenti tanácskozáson is, ahol Michel bocsánatot kért a „durva udvariatlanság” miatt, amit azzal követett el, hogy nem reagált a helyzetre és nem kért még egy széket Von der Leyen számára. Michel az uniós bizottság elnöke mellett bocsánatot kért minden nőtől, akit esetleg megbánthatott udvariatlanságával.

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő tanács elnöke azt, hogy nem állt fel azonnal, azzal magyarázta, nem kívánta elrontani az Európai Unió és Törökország közötti kapcsolatok és az együttműködés javítását célzó rendkívül fontos, hosszú időn át előkészített találkozót. Von der Leyen úgy vélekedett, hogy az eset nem ismétlődhet meg, az uniós intézmények elnökeit egyforma szinten kell kezelni. Mint mondta,

az uniós intézmények dokumentum-előkészítését kezdték meg, ami világos iránymutatásokat tartalmaz majd arra vonatkozóan, hogy a jövőbeni utazások során milyen protokollnak kell érvényesülnie olyan esetekben, amikor az Európai Uniót az intézményi vezetők közül többen képviselik.

Az Európai Tanács elnökét számos bírálat érte az Európai Bizottság elnökével, Ursula Von der Leyennel szembeni, sokak szerint tiszteletlen viselkedése miatt. Többen lemondásra szólították fel, nőcsoportok aláírásgyűjtést szerveztek azzal vádolva Michelt, hogy hozzáállása meggondolatlan volt, amely káros az Európai Unió valamennyi polgárára nézve, és rossz képet fest Európáról. Mások szerint ugyanakkor a protokoll szerint Michel nem hibázott azzal, hogy nem adta át a helyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!