Bulgária oroszokat gyanúsított meg a bolgár fegyvergyárakban történt robbantások elkövetőiként

2021. április 28. – 13:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bulgária hat orosz állampolgárt gyanúsít azzal, hogy közük lehetett a bolgár fegyvergyárakban elkövetett robbantásokhoz, írja az MTI a bolgár főügyészség közlése alapján.

A robbanások 2011 és 2020 között történtek azokban a fegyvergyárakban, ahol Emilian Gebrev bolgár fegyverkereskedő készleteit raktározták. Az összesen négy robbantás alatt olyan készletek semmisültek meg, melyeket Ukrajnának, illetve Grúziának szántak. A főügyészség közölte, a nyomozás eredményei alapján

„az a megalapozott következtetés vonható le, hogy a bulgáriai robbanások összefüggenek három bolgár állampolgár megmérgezésének kísérletével és más országokban elkövetett robbanásokkal”

A Gebrev elleni merényletkísérlet idején, illetve a robbantások időszakában hat orosz állampolgár tartózkodott Bulgáriában a nyomozás szerint. Gebrevet, fiát, valamint egyik alkalmazottját 2015-ben mérgezték meg rovarölővel, Gebrev túlélte, a másik két emberről azonban nincs hír. A bolgár ügyészség 2020-ban három orosz állampolgárt nevezett meg gyanúsítottként a mérgezés ügyében.

Emilian Gebrev nyilatkozik a sajtónak 2019-ben Szófiában – Fotó: Dimitar Kyosemarliev / Reuters
Emilian Gebrev nyilatkozik a sajtónak 2019-ben Szófiában – Fotó: Dimitar Kyosemarliev / Reuters

Oroszország tavaly decemberben kiutasított egy bolgár diplomatát válaszul arra, hogy Bulgáriából kiutasítottak egy kémkedéssel vádolt orosz diplomatát. A 2004 óta NATO-tag és 2007 óta európai uniós tagállam Bulgária hagyományosan szoros gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Tavaly októbertől azonban több kémügy nehezedett a két ország kapcsolataira. Azóta négy orosz diplomatát és egy műszaki alkalmazottat utasítottak ki Bulgáriából.

Csehország áprilisban jelentette be, hogy szerintük erős a gyanú, miszerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek közük volt a vrběticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz. A szlovák határhoz közeli Vrbětice falu melletti lőszerraktárban hét éve 50 tonnányi lőszer robbant fel, ketten meghaltak.

A cseh hatóságok szerint a robbanás mögött ugyanazok az ügynökök állhatnak, akik novicsok idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripalt és a lányát Londonban. Moszkva a kiutasítást ellenséges lépésnek és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette, húsz cseh diplomatát utasított ki Oroszországból megtorlásul.

Csehország szolidaritást kért az EU-tól és a NATO-tagoktól, majd további diplomaták kiutasításával tovább fokozódott a diplomáciai feszültség a két ország között. A kiutasítási hullám történetéről és hátteréről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!