Oroszország kiutasít egy bolgár diplomatát

2020. december 28. – 21:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország hétfőn bejelentette, hogy válaszul Bulgária decemberi hasonló lépésére kiutasít az országból egy bolgár diplomatát – írja az MTI. Atanasz Krisztin bolgár nagykövetet hétfőn kérették az orosz külügyminisztériumba, és átadtak neki egy jegyzéket, amelyben nem kívánatos személlyé nyilvánították a moszkvai bolgár nagykövetség helyettes katonai attaséját, Mitko Boriszovot. Boriszovnak 72 órán belül el kell hagynia Oroszországot.

A tárca közölte, hogy lépése válasz a szófiai orosz nagykövetség katonai, légügyi és haditengerészeti attaséjának december 19-i kiutasításáról hozott „megalapozatlan döntésre”. A bejelentésre azután került sor, hogy a NATO különleges műveletek vezérkarának parancsnoka látogatást tett Bulgáriában, hogy megvitassa a bolgár különleges erők jövőbeli részvételét az észak-atlanti szövetség küldetéseiben – idézi fel az MTI.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide >>>

A bolgár ügyészség korábban azzal gyanúsította meg az orosz férfit, hogy 2017 óta kémtevékenységet folytat. A vádhatóság szerint a diplomata állam- és szolgálati titoknak minősülő katonai információkhoz akart hozzájutni, a többi között a NATO-tagállam területén zajló hadgyakorlatokon részt vevő amerikai csapatok létszámáról.

Az Egyesült Államok három katonai támaszpontot működtet Bulgária területén, ezekben rendszeresen tartanak hadgyakorlatokat. A kiutasítás után az amerikai nagykövetség üdvözölte „Bulgáriának a szuverenitása érdekében tett erőfeszítéseit”.

A 2004 óta NATO-tag és 2007 óta európai uniós tagállam Bulgária hagyományosan szoros gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Tavaly októbertől azonban több kémügy nehezedett a két ország kapcsolataira. Azóta négy orosz diplomatát és egy műszaki alkalmazottat utasítottak ki Bulgáriából.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!