Cáfolja a moszkvai bíróság, hogy felfüggesztették volna a Navalnijhoz fűződő szervezetek működését

2021. április 26. – 11:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 2021. 04. 26. 12:26-kor:

Cáfolta hétfőn a moszkvai városi bizottság azt a közlést, miszerint felfüggesztette volna az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) működését, valamint az úgynevezett Navalnij-törzsek hálózatát.A cáfolatot Uljana Szolopova, a városi bíróság szóvivője közölte a TASZSZ hírügynökséggel, miután Ivan Zsdanov, az FBK igazgatója ennek ellenkezőjét állította a Twitteren. Az eljárást csütörtökre elnapolták. Vélhetően ekkor dönt majd a bíróság, hogy ügyrendbe veszi-e az ügyészi kereset érdemi elbírálását, avagy visszaküldi a felügyeleti szervnek a jogsértések orvoslása céljából. A Navalnij. törzsek tevékenységének felfüggesztését korábban Genyisz Popov moszkvai ügyész rendelte el, aminek következtében ezek a csoportok nem szervezhetnek gyűléseket, nem oszthatnak meg anyagokat az interneten, valamint nem vehetnek részt választáson vagy népszavazáson. A bírságok, valamint az adók és az illetékek befizetésén kívül bankszámlát másra nem használhatnak. (MTI)

Korábban írtuk:

Felfüggesztette egy moszkvai bíróság hétfőn az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány és az úgynevezett regionális Navalnij-törzsek működését – írja az MTI. A felfüggesztés a szervezetek ellen szélsőségesség címén indított kereset elbírálásáig érvényes. A bírósági döntésről Ivan Zsdanov, az FBK igazgatója számolt be hétfőn a Twitterén.

Az alábbi határozattal a hatóságok már őrizetbe vehetik, letartóztathatják a csoportok tagjait, ha tovább működnek, vagy akár a bankszámláikat is zárolhatják – írja a Reuters. Leonyid Volkov, aki Navalnij regionális törzseit irányítj a Litvániából, vasárnap aztmondta: a csoport ezután is folytatja majd a munkát, tovább vizsgálódnak majd a korrupciós ügyekben is.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus februárban került őrizetbe, majd börtönbüntetésre ítélték, miután visszatért Berlinből, ahol felépült az ellene végrehajtott tavaly nyári novicsokos mérgezésből. A politikust március közepén aztán átszállították a pokrovi börtönbe, amit ő „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett. Őrizetbe vétele óta Navalnij 15 kilót fogyott, ügye mostanra jelentős nemzetközi hullámokat is gerjeszt, így a Kremlnek már külpolitikai szempontból is számolnia kell vele. Részletesen itt írtunk Navalnij hányattatásairól.

A Putyin-rendszer első számú ellenzékije vélhetően orvosai javaslatára nemrég úgy döntött: felhagy a március végén indított éhségsztrájkjával, amibe azért kezdett bele, mert úgy érezte, nem kap megfelelő orvosi ellátást, továbbá nem engedték, hogy saját orvosai vizsgálják meg a börtönben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!