A Fidesz csatlakozott az Európai Konzervatívok frakciójához az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében

2021. április 20. – 10:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz által az Európa Tanács parlamenti közgyűlésébe delegált országgyűlési képviselők hétfőn csatlakoztak az Európai Konzervatívok-Demokratikus Szövetség jobboldali képviselőcsoporthoz, miután kiléptek az Európai Néppárt frakciójából.

Az ET parlamenti közgyűlésével szemben a Fidesz helyzete az Európai Parlamentben még nem eldöntött, pár napja Novák Katalin úgy fogalmazott arra a kérdésre, hogy a Fidesz melyik pártcsaládhoz csatlakozik majd, hogy „Egyelőre élvezzük a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget”.

Az ET Politikai Ügyek Bizottsága hétfői ülésén a haláleset miatt megüresedett elnöki posztra az Európai Konzervatívok jelöltjeként Németh Zsoltot választotta meg. Németh Zsolt az MTI-nek kiemelte, hogy az európai konzervatívok frakciójához való csatlakozás fontos lépést jelent az európai jobboldalon belüli együttműködés kialakítására. A frakció meghatározó erejét a brit Konzervatív Párt, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt, valamint két olasz párt, a Liga, valamint a Fratelli d'Italia tagsága jelenti.

Németh szerint az elnöki pozíció betöltése azért is fontos, mert lehetőséget teremt arra,

hogy megmutassuk azt a gondolkodásmódot, értékrendszert az európai szintéren, amit a magunkénak vallunk.

A magyar elnökség a fél év során hangsúlyt kíván helyezni a

  • nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományainak tiszteletben tartásának erősítésére,
  • a nemzeti kisebbségek védelmére,
  • a családvédelemre,
  • a vallások közötti párbeszéd előmozdítására,
  • a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszokra,
  • a kiberbűnözés kezelésére, valamint
  • a környezetvédelem kérdéseire.

A Kereszténydemokrata Néppárt képviselői a néppárti csoportban folytatják munkájukat.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass