Novák Katalin kimondta: Németország jogállam

2021. április 17. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin Fidesz-alelnök, családügyi miniszter interjút adott a kormányközeli Magyar Nemzetnek. A beszélgetés rögtön egy erős mondattal indul: „Egyelőre élvezzük a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget” – mondta arra a kérdésre a politikus, hogy a Fidesz melyik pártcsaládhoz csatlakozik majd az Európai Parlamentben.

Szóba került az is, hogy nem jelent-e problémát Orbán Viktor és Matteo Salvini között, hogy utóbbi szétosztaná Olaszországban a már bejutott migránsokat, mire Novák a politikai ellenfeleik szalámitaktikáját említette. Hozzátette: „Igaz ugyanakkor, hogy Olaszország a földrajzi helyzetéből adódóan nem tudja pontosan ugyanazt az álláspontot képviselni, mint a lengyelek és mi. A meggyőződésünk viszont arról, hogy a jövőt a családok támogatása jelenti, azonos.”

Bár a Fidesz, a PiS és a Liga összesen csak 67 mandátumot birtokol az EP-ben, Novák szerint sokan lehetnek még, akiknek a „miénkhez hasonló az értékrendjük”, emiatt úgy látja, „egy nagyon komoly jobboldali erő van a láthatáron”, de „számmisztikába” nem szeretett volna belemenni.

Egy esetleges formálódó új pártcsaládban a szélsőjobboldali német AfD-vel nem keresnek együttműködést, mivel a párt nemrég egy kongresszusán kimondták, hogy kilépnének az EU-ból, a Fidesz viszont olyan pártokkal szeretne együtt dolgozni, amelyek belülről reformálnák meg az uniót.

Ha már Németország, rákérdeztek, hogy Novák szerint jogállam-e Németország, mire Novák először röviden kijelentette, hogy igen. A kérdés azért volt érdekes, mert a Petry-ügyet követően Gulyás Gergely arról beszélt egy kormányinfón, hogy a magyar kapusedző menesztése miatt a német hatóságoknak fel kellene lépniük, már amennyiben Németország jogállam még.

Számtalan okot mondhatnék arra, hogy miért tartom Németországot jogállamnak, de a konkrét esetben azért, mert van jogorvoslat. Petry Zsolt tudomásom szerint bíróságra viszi az ügyét, a német jogrendszerben elégtételt kaphat. Bízom benne, hogy ez így is történik majd

– indokolta Novák.

Végül megkérdezték azt is a Fidesz alelnökétől, hogy női politikusként mit szól Ursula von der Leyen törökországi kanapéra ültetéséhez, mire Novák azt mondta, hogy túlértékelt műbalhéről van szó. Zárójelben azért hozzátette, hogy ha már ilyen helyet állt elő, Charles Michel gentleman módjára felajánlhatta volna a helyét, a bizottság elnöke pedig eldönthette volna, hogy elfogadja-e a gesztust. Michael egyébként a napokban elnézést kért von der Leyentől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!