Az osztrák Greenpeace szerint magánkémekkel figyeltette őket az OMV

2021. április 19. – 18:02

Az osztrák Greenpeace szerint magánkémekkel figyeltette őket az OMV
Fotó:Stefano Montesi – Corbis/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az OMV osztrák olajcég egy Welund nevű, erre szakosodott nemzetközi biztonsági céggel figyeltette meg az osztrák Greenpeace-t és Fridays for Future-t (FFF). A vádakat az OMV nem tudta hitelesen cáfolni, azt pedig nem tudni, meddig mentek el a megfigyelésben, írja a Taz.

Ennek egyrészről az lehet az előzménye, hogy tavaly a Greenpeace kampányt szervezett az olajvállalat új-zélandi tengeri fúrásai ellen, másrészről pedig az, hogy a Greta Thunberg által létrehozott klímamozgalom, az FFF, az OMV-t tartja az éghajlatváltozás egyik fő kiváltójának Ausztriában.

2020. február 24-én a Greenpeace és az FFF bécsi irodáihoz eljutott egy belső levelezés az OMV-től, amiben arról volt szó, a szervezetek felkerüljenek-e a listára azok közé a környezetvédelmi testületek közé, amikről a Welund rendszeresen beszámol az olajcégnek. A Welund részéről így „célzott hírszerzési megfigyelésről” lett volna szó.

Az OMV teljesen másképp beszélt a levélről, azt mondták, szerintük csak átlagos sajtófigyelésről volt szó.

Jasmin Duregger, a Greenpeace Kelet- és Közép-Európa sajtóreferense erről azt mondta:

„Ha normális sajtófigyelésről van szó, miért kell egy MI6-ügynök által alapított vállalatot felbérelni?”

A sajtószóvivő azt is elmondta,

„Rendkívül bizalmasan szervezzük a tiltakozó akcióinkat. Az erről szóló információkat nagyon kevés emberrel osztjuk meg. Természetesen nem nyilvánvaló, hogy mik a terveink, mert titkosított kommunikációs csatornákon készítjük el őket.”

Eddig elmondása szerint nem történt hackertámadás, és téglák sem kerültek be a szervezetbe. Azt, hogy a Welund illegális módszereket alkalmazna az éghajlat-aktivisták megfigyelésére, nem lehet bizonyítani, ezért szeretnék tudni, hogy pontosan mi áll a Welunddal kötött szerződésekben, az OMV utalt-e a szerződések bizalmas kezelésére. A Welund nem válaszolt ezekre és a sajtómegkeresésére.

Ezek a kémkedések egyáltalán nem újkeletűek, a Greenpeace-t az olajipar világszerte megfigyelés alatt tartja, ez egy 2017-es új-zélandi eset után lett biztos, amikor helyi aktivisták szintén megfigyelés útján rájöttek, a Thompson + Clark biztonsági cég követte őket GPS-nyomkövetők segítségével.

A Greenpeace és az FFF Sebastian Kurz kancellárhoz (ÖVP), Werner Kogler (Grüne) alkancellárhoz és Karl Nehammer pénzügyminiszterhez (ÖVP) fordult támogatásért. Közülük csak Kogler válaszolt április 7-én az OMV főigazgatójának, Rainer Seele-nek írt levelével:

„Mivel az OMV egy nagyon fontos vállalat, amelyben az Osztrák Köztársaság 31,5 százalékos részesedéssel rendelkezik, fontosnak tartom, hogy a kérdéssel gyorsan foglalkozzanak, a felvetett állításokat tisztázzák a nyilvánosság, az átláthatóság és a társadalmi bizalomépítés érdekében.”

Az OMV egy héttel későbbi válaszlevelében annyit mondott:

„Az OMV határozottan elutasítja azt az állítást, hogy a civil szervezeteket vagy magánszemélyeket megfigyelnek, vagy a múltban megfigyeltek volna.”

Illetve a levél végén felajánlják az érintettekkel való beszélgetést. Duregger erre azt mondta, itt most csak annyi történt, hogy felajánlottak egy általános találkozót a sajtóirodával, ők viszont azt akarják megtudni a felelősöktől, hogy mi áll a szerződésekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!