Letartóztatták az ukrán konzult Szentpéterváron

2021. április 17. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vette a szentpétervári ukrán konzult az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal a gyanúval, hogy zárt információkhoz jutott orosz államvédelmi szervek és az FSZB adatbázisából – közölte szombaton az FSZB sajtóosztálya a TASZSZ hírügynökséggel.

Az MTI beszámolója szerint a közleményben az áll:

„az adott tevékenység nem egyeztethető össze a diplomáciai státusszal, és nyilvánvalóan ellenséges jellegű az Oroszországi Föderációval szemben”.

Hozzátették, hogy az ukrán diplomatával szemben a nemzetközi jognak megfelelő intézkedéseket fogják alkalmazni. Azt is részletezi az FSZB, hogy a nemzetközi normák szerint a diplomaták sértetlenséget élveznek a fogadó országban, de megfoszthatják őket akkreditációjuktól, amennyiben megsértik a törvényt, vagy ellenséges tevékenységet fejtenek ki. A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény alapján a képviselet vezetőjét vagy munkatársát bármikor nemkívánatos személynek (persona non grata) nyilváníthatják és kiutasíthatják az országból, írják.

Frissítés: A cikk megjelenése után Oroszország kiutasította Olekszandr Szoszonyuk szentpétervári ukrán konzult a „diplomáciai státusával összeférhetetlen tevékenysége” miatt, írja az MTI. Szoszonyukot arra bíztatják, hogy április 19-től számítva 72 órán belül hagyja el az ország területét.

Az utóbbi időben kiéleződött a feszültség az ukrán kormány és az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok között. A helyzet hét éve nem volt ilyen súlyos, számos tűzszünetsértés történt, amelyeknek mindkét oldalon vannak áldozatai. Ukrán értesülések szerint Oroszország több mint 40 ezer katonát vezényelt az orosz-ukrán államhatár térségébe. Az orosz-ukrán helyzet Washingtont is aggasztja, Joe Biden elnök többek között erről is tárgyalt Putyinnal telefonon. Az orosz elnököt a NATO főtitkára és Angela Merkel is arra kérte, próbálja megoldani a feszültséget.

Moszkva a maga részéről azzal vádolja Kijevet, hogy megszegi a kelet-ukrajnai konfliktus ügyében kötött minszki megállapodásokat, és az új amerikai vezetés, valamint a NATO biztatására agresszív magatartást tanúsít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel és – videokapcsolaton keresztül – Angela Merkel német kancellárral konzultált a konfliktusról, és közölte, hogy kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!