Nem tanúskodott a George Floyd megölésével vádolt volt rendőr a tárgyalásán

2021. április 15. – 21:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A George Floyd megölésével vádolt volt rendőr, Derek Chauvin nem tett tanúvallomást a három hete zajló minneapolisi tárgyalásán, amin a védelem tanúmeghallgatásai is véget értek, hétfőn már a záróbeszédek következnek majd.

Szakértők nem számították rá, hogy Chauvin tanúvallomást tenne a perében, a vádlottak ritkán vállalják a tanúvallomást büntetőeljárások során. Chauvin a bíró kérdésére azt mondta, hogy senki sem befolyásolta ebben a döntésében, írja a BBC.

Derek Chauvin, mellette maszkban az ügyvédje a tárgyaláson – Fotó: Alex Lederman / COURT TV / AFP
Derek Chauvin, mellette maszkban az ügyvédje a tárgyaláson – Fotó: Alex Lederman / COURT TV / AFP

A 46 éves Floyd tavaly májusban halt meg, miután Chauvin közel kilenc percig térdelt a nyakán Minneapolisban. Floyd és egy fekete nő, Breonna Taylor halála miatt új erőre kapott a Black Lives Matter esélyegyenlőségi mozgalom, és tavaly a koronavírus-járvány ellenére komoly tüntetéshullám indult az Egyesült Államokban.

A perben az első 11 nap a vád adhatott elő, után két napig a védelem idézett be tanúkat. Mint írtuk, a vád és a védelem stratégiája hamar kiderült, a jogászok nüanszokkal, szóhasználattal, trükkös fogásokkal igyekeztek hatni az esküdtekre a tévében is közvetített perben.

Sorra érkeztek a vád szakértői, akik szerint Chauvin egyértelműen megölte Floydot. A vád további tanúi, főként a per elején meghallgatott szemtanúk is mind úgy nyilatkoztak, sírva, frusztráltan, többen magukat hibáztatva a tárgyalóteremben, hogy „gyilkosságot láttak”, hogy a rendőrök a kérés ellenére sem nézték meg Floyd pulzusát, nem engedtek oda egy tűzoltósági alkalmazottat, aki segíteni akart, illetve, hogy az egyik rendőr is azt mondta Chauvinnak, hogy „a nyakán térdelsz, ember, ez nagyon nincsen rendben”.

A védelem viszont próbálta kétségbe vonni, hogy pontosan mi okozhatta Floyd halálát. Behívtak egy nyugalmazott rendőrt, szakértőt, önvédelmi oktatót, aki a korábbi szakértőkkel szemben azt mondta, Chauvin megfelelően és szükséges mértékben alkalmazott kényszerítőerőt. Az általuk behívott David Fawler igazságügyi orvosszakértő pedig arról beszélt, hogy szerinte Floyd halálának oka nem határozható meg pontosan, de abban szívbetegsége és a kipufogóból belélegzett gáz is szerepet játszhatott. Emiatt a vád visszahívta Martin Tobin korábban meghallgatott orvosszakértőt, aki vitatta, hogy a szénmonoxid-mérgezés szerepet játszhatott volna.

Az ügynek plusz feszültséget ad, hogy az egyik külvárosban egy fehér rendőr vasárnap lelőtt egy fekete férfit közúti igazoltatás közben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!