Zavargás kezdődött Minnesotában, miután lelőttek egy fekete fiatalt a rendőrök

2021. április 12. – 12:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap délután egy igazoltatás során lelőttek egy fekete fiatalt a rendőrök Minneapolis külvárosában, Brooklyn Centerben. Az incidenst követően előbb tüntetés, majd zavargás kezdődött a városban. Minneapolisban jelenleg is zajlik a George Floydot 11 hónappal ezelőtt megölő rendőr, Derek Chauvin pere.

A helyi rendőrkapitányság sajtóközleménye szerint vasárnap délután kettő óra előtt a kertvárosi övezetben közlekedési szabálysértés miatt megállítottak egy autót, amiben egy férfi és egy nő utazott. Az igazoltatás során kiderült, hogy elfogatóparancs volt érvényben az autót vezető 20 éves fekete férfi, Daunte Wright ellen (a közleményből nem derül ki, hogy milyen vétség miatt körözték).

Daunte Wright kisfiával – Fotó: Kim Hyatt / Twitter
Daunte Wright kisfiával – Fotó: Kim Hyatt / Twitter

Ekkor a rendőrök őrizetbe akarták venni Wrightot, akinek azonban sikerült visszaszállnia az autóba. Hogy nehogy elmenekülhessen, a rendőrök meglőtték a férfit, akinek azonban sikerült elhajtania. Végül nem jutott messze, két sarokkal az igazoltatás helyszínétől egy másik járművel ütközött, és a helyszínen életét vesztette.

Az ütközésben azonban az autóban utazó nő, Wright barátnője csak könnyebben, a másik járműben utazók pedig egyáltalán nem sérültek meg, ami arra enged következtetni, hogy a férfit ért lövés(ek) komoly szerepet játszhattak a halálában. A sajtóközlemény szerint az intézkedés során be volt kapcsolva a rendőrök testkamerája, azonban a felvételeket egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A lövöldözés után párszáz fős tömeg gyűlt össze a helyszínen, köztük Wright családtagjai. A férfi apja arról beszélt, hogy Wright éppen egy autómosóba tartott, amikor megállították. Az anyja szerint pedig mindössze amiatt igazoltatták, mert légfrissítő lógott az autóban lévő visszapillantó tükrön.

A nő szerint a fia felhívta őt akkor, amikor megállították a rendőrök. A telefonban dulakodást hallott, illetve azt, hogy egy rendőr azt kiáltja, hogy „Daunte, ne fuss”, egy másik pedig azt, hogy tegye le a telefont. Amikor sikerült visszahívnia a fiát, már a kocsiban mellette utazó barátnője vette fel a telefont, és azt mondta, hogy meglőtték Wrightot. A barátnő elmondása szerint a rendőrök még azelőtt lőtték meg Wrightot, hogy visszaszállt volna az autóba.

Tüntetők Daunte Wright halálának helyszínén – Fotó: Kerem Yucel / AFP
Tüntetők Daunte Wright halálának helyszínén – Fotó: Kerem Yucel / AFP

Ahogy egyre többen gyűltek össze a halálos incidens helyszínén, úgy vált egyre erőszakosabbá a demonstráció. A tüntetők dulakodni kezdtek a rendőrökkel és több rendőrautóban is kárt tettek. Este a párszáz tüntető a helyi rendőrkapitányság épületéhez vonult, ahol tovább eszkalálódott a helyzet.

A rendőrök könnygázt és gumilövedéket is bevetettek az erőszakossá váló, nagyjából 500 fős tömeg ellen, akik közül néhányan fosztogatni is kezdtek a tüntetések után. A helyi média szerint hétfő hajnalban több boltot és szupermarketet is kifosztottak a környéken.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!