A Kreml Berlint sejti Navalnijék Putyin palotáját megleső videója mögött

2021. április 12. – 16:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy a vélhetően az orosz titkosszolgálat által elkövetett novicsokos mérgezésből Berlinben felépült, majd onnan visszatért Alekszej Navalnijt Moszkvában őrizetbe vették, majd letöltendő börtönbüntetésre ítélték, nyilvánosságra került, hogyan is néz ki a Vlagyimir Putyinnak tulajdonított, egymilliárd dolláros költségvetéssel felépült villája a Fekete-tenger partján. A gelendzsiki beruházás ugyan nem volt egészen ismeretlen, az épületet részletesen bemutató videó – amelyből az is kiderült, hogy a palotában a vécékefe is negyedmillió forintba került – hatalmas nézettséggel futott. A drága vécékefe rövid időre a Navalnij elítélése ellen tiltakozók szimbóluma is lett. (A Navalnij-jelenségről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

A berlini orosz nagykövet szerint Navalnij német kormányzati segítséggel készítette el a drónfelvételekkel gazdagított filmet.

A Spiegel információi szerint Szergej Nyecsajev már február közepén közölte hivatalosan is a Kreml gyanúját. A nagykövet nehezményezte az is, hogy Navalnij a berlini lábadozása után Drezdába mehetett, ahol videót készített arról a z épületről is, ahol még a a szovejt titkosszolgálat (KGB) ügynökeként egy kultúrház vezetőjeként Vlagyimir Putyin élt az 1980-as évek második felében – foglalta össze a Newsru.com. Ráadásul Navalnij az NDK egykori titkosszolgálatának Putyint érintő irataihoz is hozzájuthatott – ami ellen az orosz diplomata szintén kifogást emelt. Igaz, a Stasi iratai nyilvánosak, kutatók, újságírók és civilek számára is elérhetők, nem kellett hozzájuk különleges hozzáférést biztosítani.

Később az orosz külügyminiszter emelt szót az ellen, hogy Navalnij Putyin hozzájárulása nélkül juthatott az őt érintő Stasi-iratokhoz. Szergej Lavrov szerint ez csak a német titkosszolgálat közreműködésével történhetett. Az orosz külügyi szóvivő szerint Németország ezzel nyíltan barátságtalan lépést hajtott végre.

Navalnij egészségi állapotáról eközben egyre aggasztóbb hírek érkeznek. Ügyvédei nem kapnak lehetőséget, hogy közvetlenül beszéljenek vele. A 44 éves ellenzéki politikus mindkét lába zsibbad, az megfelelő orvosi ellátás hiánya miatt éhségsztrájkba is kezdett.

Az EU és az Egyesült Államok is követelte, hogy biztosítsák számára a megfelelő orvosi ellátást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!