Hatalmas űrt hagyott II. Erzsébet életében Fülöp herceg halála, mondta fia, András herceg

2021. április 11. – 16:40

Hatalmas űrt hagyott II. Erzsébet életében Fülöp herceg halála, mondta fia, András herceg
András yorki herceg a sajtónak nyilatkozik április 11-én – Fotó: Steve Parsons / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas űrt hagyott II. Erzsébet brit királynő életében férje, Fülöp herceg halála, mondta András yorki herceg. „Nagyon sajnálom, és támogatom is édesanyámat, akit talán erősebben érintett ez, mint bárki mást” – idézi a herceg vasárnapi nyilatkozatát a CNN.

András herceg, Erzsébet és Fülöp harmadik gyermeke hosszú idő után nyilatkozott először a sajtónak, miután 2019-ben visszavonult a közéleti szerepvállalástól az Epstein-ügy körül kialakult botrány miatt – erről még az Indexen írtunk bővebben.

Vasárnap viszont megemlékezést tartottak a Royal Lodge Windsorban Fülöp herceg halálának emlékére, a mise után pedig röviden beszélt András a riportereknek is apja haláláról: „Figyelemre méltó ember volt, és szerettem apaként. Nagyon nyugodt volt. Ha valakinek gondja akadt, mindig gondolkodott rajta. Mindig hozzá lehetett fordulni valamivel.”

András szerint a királyi családban mindenki úgy érzi, nagy veszteség érte őket: „Szinte a nemzet nagyapját vesztettük el.” Anyja érzéseiről úgy beszélt, hogy „ahogyan arra számítani lehetett”, a királynő „elképesztően sztoikusan” viseli férje halálát.

„Csodaként beszélt [Fülöp] távozásáról. És elmélkedik. Úgy írta le, hogy hatalmas űrt hagyott eu az életében”

– mondta a herceg, hozzátéve, hogy a család folyamatosan vele van, hogy biztosítsák támogatásukról a királynőt.

II. Erzsébet legfiatalabb gyermeke, Eduárd wessexi gróf is részt vett a vasárnapi misén: „Bármennyire is próbál az ember felkészülni erre, ez még mindig egy rettenetes sokk. És még mindig próbálunk megbékélni ezzel. És ez nagyon, nagyon szomorú” – mondta a gróf a mise után, de hozzátette, hogy „fantasztikus volt” felidézni az emlékeket a tiszteletadáson.

Ahogy arról már beszámoltunk, április 17-én szombat délután fogják eltemetni Fülöp herceget a Windsor-kastély Szent György-kápolnájában. Bár a szertartást élőben közvetítik, a koronavírus-járvány miatti korlátozások értelmében csak a szűk családi kör vehet részt az eseményen. A hírek szerint hazalátogat majd az Egyesült Államokból Harry herceg is, a BBC pedig arról ír, hogy Sir John Major volt brit miniszterelnök szerint a közös gyász „ideális lehetőség” arra, hogy rendezzék a Vilmos herceg és Harry között kialakult konfliktust.

„A felmerült súrlódás olyasmi, aminek a lehető leghamarabb véget kellene vetni. Közösek az érzéseik. Együtt osztoznak a mostani gyászban nagyapjuk halála után. Nagyon remélem, hogy rendezni lehet az esetleges viszályokat”

– mondta Major, aki 1990 és 1997 között volt az Egyesült Királyság kormányfője, májusi leköszönése után viszont nem sokkal kinevezték Vilmos és Harry különleges gyámjává anyjuk, Diana walesi hercegné halála után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!