Aki a muszlimokat támadja, az a köztársaságot támadja, mondja a francia belügyminiszter

2021. április 11. – 22:57

frissítve

Aki a muszlimokat támadja, az a köztársaságot támadja, mondja a francia belügyminiszter
„Mohamed pedofil próféta”, firkálták a Rennes-i iszlám kulturális központ falára – Fotó: Francia Igazságügyi Minisztérium / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden kezdődik a ramadán ünnepe a franciaországi muszlimok körében, az ünnep előtt viszont az ország nyugati részén található Rennes-ben ismeretlenek megrongálták a városi muszlim imaházként szolgáló épületet.

Az imaház oldalára többek között olyan szlogeneket fújtak fel, mint hogy „Katolicizmus – államvallás” és „Nem az iszlamizációra”, írja a Reuters, az AFP képei között viszont szerepel például a fenti „Mohamed pedofil próféta” felirat is.

Az eseményt a legfőbb franciaországi iszlám szervezet, a CFCM „elviselhetetlen agressziónak” nevezte: „A muszlimellenes cselekedetek sorozatával szemben a CFCM felhívja a franciaországi muszlimokat arra, hogy legyenek éberek” – írta a szervezet Twitteren.

Vasárnap ellátogatott a helyszínre Gerald Darmanin francia belügyminiszter is, aki a kormány nevében elítélte a muzulmán kulturális központ elleni „gusztustalan támadást”. Szerinte alapvető szabadságjog mindenki számára a hite gyakorlása, és a muszlimok ugyanolyan védelmet érdemelnek, mint bármely más vallási csoport Franciaországban.

„Aki a muszlimokat támadja, az a köztársaságot támadja” – mondta Darmanin, akiről a Reuters azt írja, Emmanuel Macron elnök kormányában a konzervatív szárnyhoz tartozik, és többek között az egyik legnagyobb támogatója az elnök rendpárti stratégiájának.

A stratégiát, amivel Macron elmondása szerint a radikális iszlámmal és a politikai erőszakkal szemben védené meg a köztársaság értékeit, a CFCM is támogatja – kritikusai szerint viszont jelzi a liberális jelölt jobbratolódását a Samuel Pety lefejezése utáni társadalmi hangulat lekövetésével, és a 2022-es elnökválasztásokra készül. A francia belpolitikai helyzetről még december végén írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!