Macron kőkemény regulák közé szorította a francia iszlámot

2021. január 19. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök üdvözölte a muszlim vezetők hétfőn elfogadott chartáját, amelyben megállapodtak a szélsőséges tanítások elleni küzdelem legfontosabb elveiről, írja a France24.

A dokumentum pontosítja a muszlim közösségek életét megszervező szabályokat, és az országban aktív imámok ellenőrzési lehetőségét is megteremti. Macron szerint „ez a dokumentum egyértelmű és világos, a köztársaság érdekében született, megalapozza a jövőt az állam és az iszlám közötti kapcsolatrendszerben”.

Emmanuel Macron francia elnök. Fotó: Reuters
Emmanuel Macron francia elnök. Fotó: Reuters

Az alapokmány elutasítja az iszlám politikai célokra történő felhasználását, kimondja a férfiak és a nők közötti egyenlőséget, elítéli a nők megcsonkítását, a kényszerházasságokat és a szüzességi bizonyítványok kiadását.

Azt is leírták benne, hogy az állampolgári kötelezettségek alól semmilyen vallási meggyőződés nem ad felmentést.

Határozottan elítélik az antiszemitizmust, és a mecsetekben nincs helye más rezsimek nacionalista propagandájának.

A tavaly októberben meggyilkolt és lefejezett tanár, Samuel Paty ügye gyomorba vágó példát szolgáltatott arra, hogy aki ma Franciaországban a szólásszabadságot a vallási érzékenység tiszteletben tartása elé helyezi, annak az élete veszélybe kerülhet. A 47 éves, történelem–földrajz szakos tanár a szólásszabadságról tartott órát negyedikes diákjainak. Paty ezen az órán két karikatúrát mutatott, mindkettő a Charlie Hebdo szatirikus lapban jelent meg egykor.

A kezdettől egyértelmű volt, hogy a merénylő, a 18 éves Abdoullakh Anzorov miért gyilkolta meg a tanárt. Több szemtanú is hallotta, hogy Allahot éltette, amikor rátámadt a tanárra.

Macron már a gyilkosság előtt harcot hirdetett az iszlám szeparatizmus ellen. Ekkor Macron nagy körvonalakban bejelentett egy akciótervet, ami számos elemből áll a gyerekek iskoláztatásának szigorúbb ellenőrzésétől kezdve a mecsetek külföldről érkező anyagi támogatásának a kontrolljáig.

Macron rendpárti stratégiája ellen százezres tüntetéseket tartottak az év végén, erről és a politikai háttérről részletesen ebben a cikkünkben írtunk>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!