Tévedésből beoltottak egy nyolcéves gyereket Texasban

2021. április 4. – 22:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy a 16 év alattiak hivatalosan még egyetlen oltóanyagból sem kaphatnának, a múlt hét során tévedésből beoltottak egy nyolcéves kisfiút Észak-Texasban, közölték a helyi hatóságok.

A helyi KXAS úgy tudja: a fiút az apja regisztrálta az oltásra, majd azt feltételezve vitte el a gyermekét a megadott oltópontra, hogy akit a rendszer regisztrálni enged, az bizonyára jogosult is a vakcinára.

A hatóságok közölték: a fiú emberi mulasztás miatt egy adag Moderna-vakcinát kapott. Azon a napon, amikor a gyerek megkapta a vakcinát, mintegy 3800 embert oltottak be ugyanazon az oltóponton.

A Telex egyébként épp pár hete számolt be arról, hogy a Moderna megkezdte a vakcinája klinikai vizsgálatát (6750 résztvevővel, az Egyesült Államokban és Kanadában) a hat hónap és 12 év közti gyerekeken.

A gyerekek oltása is napirenden van

A gyerekekre az eddigi ismereteink szerint kevésbé veszélyes a koronavírus, ezért a beoltásuk is kevésbé volt eddig sürgető, ám a harmadik hullámot okozó brit variáns miatt már egyre gyakrabban kerülnek fertőzött gyerekek is súlyos állapotba. Bár tudományos konszenzus még nincs a kérdésben, egyre több szakember és kutatás javasolja a gyerekek beoltását. Nemrég Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is ezt vetette fel.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által eddig engedélyezett vakcinák 16 évesnél fiatalabbakra kiterjesztett klinikai vizsgálatai még szintén nem fejeződtek be. Ahogy korábban írtuk, Magyarországon az operatív törzs tájékoztatója alapján ugyan a 16 évesek is megkaphatják az oltást, de ahogy az az NNK tájékoztatójában látható, jelenleg csak 18 éves kor felettiek tudnak regisztrálni.

A koronavírus és a gyerekek kapcsolatáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!