Szoknyákkal és bugyikkal védik magukat a mianmari tüntetők a babonás katonák ellen

2021. március 6. – 16:08

frissítve

Szoknyákkal és bugyikkal védik magukat a mianmari tüntetők a babonás katonák ellen
Tüntetők sorfalat alkotnak Rangunban, előttük a kifeszített longyik egy szárítókötélen – Forrás: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Bugyikkal, melltartókkal és más női ruhákkal védik magukat a mianmari tüntetők a katonák ellen, írja a Reuters. Leggyakrabban a körbetekerhető szoknyaként használt longyikat feszítik ki a tüntetők egy szárítókötélre maguk elé, ugyanis a helyi népszokások szerint ha egy férfi átbújik egy női ruha alatt, akkor az balszerencsét hoz.

„A fiatalok ma már nem hisznek ebben, de a katonák igen, és ez a gyengeségük. Szóval, ha közelednek felénk, és sürgősen mennünk kell, akkor ezzel nyerünk egy kis időt magunknak” – mondta egy 20 éves tüntető.

Nemcsak szerencsétlen, de férfiatlan dolog is a babona szerint, ha valaki női testrészeket fedő ruhák alatt járkál. A módszer pedig úgy tűnik, hatásos a katonák ellen: a csapatok a közösségi médiában terjedő videók szerint inkább leszedik maguk elől a ruhadarabokat, mielőtt megindulnának a tüntetők sorfalai ellen.

A mianmari katonák egyébként az utóbbi napokban egyáltalán nem fogják vissza magukat: a BBC arról írt, hogy csak szerdán legalább 38 tüntető halt meg a demonstrációk feloszlatásakor. Az elmúlt hetek demonstrációinak legalább 50 halálos áldozata volt az ENSZ mianmari különmegbízottja szerint,

a Save the Children gyermekjogi szervezet pedig arról számolt be, hogy egy 14 és egy 17 éves fiút is lelőttek egy sortűzben a mianmari katonák.

A délkelet-ázsiai országban egy hónapja február eleje óta tüntetnek, mert a hadsereg magához ragadta a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít. Bár a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat, a demonstrációknak már több halálos áldozata van. A hatóságok gyakran éles lőszerrel oszlatják a főleg fiatalokból álló, több százezres demokráciapárti tömeget.

A katonai hatalomátvételről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a puccsal és a tüntetésekkel kapcsolatos összes hírünket pedig itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!