Trump: Nem fogok új pártot alapítani

2021. március 1. – 04:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump január 20-i leköszönése utáni első beszédében a Republikánus Párt egységének fontosságáról beszélt, miközben pártbeli ellenzékén és utódján, Joe Bidenen élcelődött. A korábbi elnök a konzervatív aktivisták és politikusok éves találkozóján, a CPAC (Conservative Political Action Conference) utolsó napján, vasárnap állt először a nyilvánoság elé azóta, hogy kiköltözött a Fehér Házból.

Mivel a Twitter a Capitolium január 6-i ostroma után örökre letiltotta, néhány kisebb interjút kivéve a floridai Orlandóban megrendezett esemény volt Trump első alkalma arra, hogy a támogatóihoz szóljon a hatalom átadása óta.

Trump több mint másfél órás beszédének nagy részében utódja, Joe Biden első elnöki (klíma- és bevándorlásbarát) intézkedéseit bírálta. Ezenkívül beszéde elején kijelentette, hogy a pletykákkal ellentétben egyáltalán nem tervez új pártot alapítani, azzal ugyanis csak megosztaná a jobboldali szavazatokat, és garantálná a demokraták győzelmét 2024-ben.

A korábbi elnök a pártegység fontosságának hangoztatásával párhuzamosan pártbeli ellenzékét támadta. Egyebek mellett egyesével felolvasta azoknak a republikánus szenátoroknak és kongresszusi képviselőknek a nevét, aki ellene szavaztak az impeachmenteljárás során.

Ezenkívül külön bírálta Mitch McConnellt, a szenátusi republikánusok vezetőjét, aki fél évvel ezelőtt még az ő támogatásáért „könyörgött”, hogy nyerhessen a szenátusi választáson. McConnell, ugyan nem szavazott Trump elítélésére az impeachmenteljárás során, azonban a szenátusi szavazás után élesen bírálta a korábbi elnököt.

Bár voltak, akik úgy vélték, a korábbi elnök már most, az első adandó alkalommal bejelenti a 2024-es elnökválasztáson való indulását, ez végül nem történt meg. Trump mindössze utalgatott az esetleges újrázásra, azt viszont nyilvánvalóvá tette, hogy a következő években is ő kívánja megszabni a párt irányvonalát. Az amerikai történelem során eddig mindössze egy korábbi elnöknek, Grover Clevelandnek sikerült egy elveszített választás után négy évvel újra beköltöznie a Fehér Házba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!