Az Emberi Jogok Európai Bírósága Navalnij szabadon bocsátását kérte, Moszkva szerint ez teljesíthetetlen

2021. február 17. – 21:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) arra szólította fel szerdán Oroszországot, hogy ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal bocsássák szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust. Moszkva szerint ez teljesíthetetlen kérés, írja az MTI.

Navalnij január 20-án fordult panaszaival a strasbourgi székhelyű bírósághoz, amely most a szabadon bocsátását kérte. Szerinte az orosz kormány által felsorolt intézkedések nem biztosítják eléggé élete és egészsége védelmét. A strasbourgi bíróság szerint „első látásra” is nyilvánvaló, hogy szükséges az ideiglenes intézkedés alkalmazása az eljárási szabályzat 39. cikke alapján. Hozzátették, a cikk szerinti intézkedés nem befolyásolja az üggyel kapcsolatos későbbi döntéseket. Az EJEB csak kivételes esetekben, akkor szokott ideiglenes intézkedéseket elrendelni, ha a panaszos „visszafordíthatatlan károk kockázatával néz szembe”.

Moszkva szerint viszont ez ellentmond az orosz jogrendnek. „Navalnij szabadon bocsátásáról szóló követelés több okból példátlan. Először is ez nyilvánvaló és durva beavatkozás egy szuverén ország bírói hatalmának tevékenységébe. Másodszor, ez a követelés megalapozatlan és jogszerűtlen, mert nem tartalmaz utalást egyetlen olyan tényre, olyan jogi normára sem, amely lehetővé tenné a bíróságnak, hogy ilyen döntést hozzon. Harmadszor, a követelés szándékosan teljesíthetetlen, mert az orosz jogrend értelmében nincs jogalapja az adott személy felszabadításának” – mondta Konsztantyin Csujcsenko orosz igazságügyi miniszter.

Korábban Olga Mihajlova, Navalnij ügyvédje azt mondta, hogy az Európa Tanács miniszteri bizottságához fordultak amiatt, hogy Moszkva nem hajtotta végre az EJEB-nek az Yves Rocher-ügyben hozott határozatát. Mihajlova szerint a testület márciusi ülésén fogja megvitatni a kérdést. A védelem azt fogja kérni a miniszteri bizottságtól, hogy juttassa érvényre az emberi jogok európai egyezményének 46., az ítéletek kötelező erejéről és végrehajtásáról rendelkező cikkének végrehajtását.

Alekszej Navalnij bírósági tárgyalása 2021. február 16-án, Moszkvában – Fotó: HANDOUT / MOSCOW'S BABUSHKINSKY DISTRICT COURT PRESS SERVICE / AFP
Alekszej Navalnij bírósági tárgyalása 2021. február 16-án, Moszkvában – Fotó: HANDOUT / MOSCOW'S BABUSHKINSKY DISTRICT COURT PRESS SERVICE / AFP

Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a moszkvai repülőtéren, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, amelyre azért volt szüksége, mert tavaly augusztusban novicsokkal megmérgezték egy oroszországi repülőút során. Február 2-án egy bíróság letöltendőre változtatta Navalnij Yves Rocher-ügyben hozott felfüggesztett szabadságvesztését, arra hivatkozva, hogy több alkalommal megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Így most 2 év 8 hónapot kell börtönben töltenie, miután a büntetésbe a házi őrizetben már eltöltött időt beleszámolták. Az ügy fellebbviteli tárgyalását péntekre tűzték ki.

Az Yves Rocher Vostok-ügyben Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás miatt ítélték el, amiért a vád szerint a szállítmányozási cégük túlszámlázott a francia kozmetikai cég orosz leányvállalatának. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, öccsére pedig ugyanennyi, de letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. Az ítélet szerint 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher orosz leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek. Navalnij támogatói szerint az ügy politikai indíttatású volt.

Az EJEB 2017 októberében „önkényesnek” és „nyilvánvalóan észszerűtlennek” minősítette az ítéletet, azt állítva, hogy a Navalnij testvérektől megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogot. Az EJEB-ítélet alapján Moszkva több mint 80 ezer euró kártérítést fizetett ki, elismerve, hogy az orosz hatóságok megsértették az emberi jogok európai egyezményének több rendelkezését. Az orosz legfelsőbb bíróság az EJEB határozatával kapcsolatban 2018-ban folytatta az eljárást az ügyében, de helybenhagyta az alsóbb szintű bírósági döntést. Navalnij testvére már letöltötte a büntetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!