Kanadában terrorszervezetté minősítették a Proud Boyst

2021. február 3. – 20:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kanada hivatalosan is terrorista szervezetnek minősítette az amerikai szélsőjobboldali csoportot, a Proud Boyst. A kanadai kormány ezentúl lefoglalhatja a csoporthoz kapcsolódó tulajdonokat, a pénzintézeteknek pedig a terrorizmusellenes törvény alapján kell velük szemben eljárniuk, írja az NBC News.

Bill Blair biztonsági miniszter szerdán bejelentette, hogy 13 csoport egyikeként a Proud Boyst is az erőszakos és szélsőséges szervezetek közé sorolják. A kanadai kormány szerint a Proud Boys egy neonáci csoport, amelynek tagjai nőgyűlölő, iszlámellenes, antiszemita, bevándorlásellenes, illetve fehér felsőbbrendűséggel kapcsolatos ideológiát követnek, írja a CBC News. Kanadában a terrorcsoportok feketelistáján jelenleg olyan szervezetek találhatók, mint az al-Kaida, az Iszlám Állam, a tálib mozgalom és a libanoni Hezbollah.

A 2016-ban alapított csoport tagjai rendszeresen vettek részt tüntetéseken és antifasiszták elleni tiltakozásokon az Egyesült Államokban, többen részt is vettek a Capitolium ostromában. A fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalomnak sok követője van Kanadában is.

A január 6-i washingtoni esemény után a szervezet több vezetőjét letartóztatták. Enrique Tarrióról például kiderült, hogy az FBI besúgója volt, bár ezt ő tagadja. A Donald Trumppal szimpatizáló csoport másik ismert tagját, Joseph Randall Biggst szintén őrizetbe vették. Dominic Pezzola és William Pepe bizonyítottan részt vettek a Capitolium ostromában, őket összeesküvéssel, rendzavarással és kormányzati épületbe való illegális behatolással vádolják. Az ostrom során egy tüntető halálos lövést kapott, egy rendőrt pedig a tüntetők vertek fejbe egy poroltóval úgy, hogy abba belehalt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!