Őrizetbe vették a Proud Boys vezetőjét, aki részt vett a Capitolium ostromában

2021. január 21. – 11:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették és vád alá helyzeték a Proud Boys nevű, neofasiszta nézeteket valló szervezet vezetőjét, Joseph Randall Biggst, amiért részt vett a Capitolium január 6-i ostromában. Az igazságügyi minisztérium azt közölte, hogy a 37 éves floridai férfit szerdán tartóztatták le, írja a CNN.

Az orlandói bíróság házi őrizetet rendelt el a férfival szemben, aki a Twitter-alternatívaként működő Parleren arra biztatta a követőit, hogy vegyüljenek el a washingtoni tüntetők között, és arra is felhívta a figyelmüket, hogy olyan ruházatot viseljenek, hogy ne lehessen őket azonosítani. „Január 6-a hősies lesz” – írta Biggs az FBI jelentése szerint.

A jelentésből az is kiderült, hogy a Proud Boys tagjai fülhallgatós eszközöket használtak a tüntetésen való kommunikációhoz. Az FBI közölte, Biggs azt mondta az ügynökeiknek, nem erőszakkal jutott be a Capitoliumba, és nem tudott arról, hogy bárki az épület megrohamozását tervezte volna.

Joseph Randall Biggs 2019. július 6-án, Washingtonban – Fotó: STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Joseph Randall Biggs 2019. július 6-án, Washingtonban – Fotó: STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

A Proud Boyst 2016-ban Gavin McInnes szervezte meg, aki korábban a Vice Media egyik társalapítója volt. Azóta a Proud Boys-tagok rendszeresen vettek részt tüntetéseken és antifasiszták elleni tiltakozásokon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!